Afbeelding
Staatsbosbeheer Flevoland

Picea abies

Bosgeluiden

Picea abies? Wat is dat nu weer? Dit is de meest bekende boom in ons land, met een grote betekenis voor de meeste van ons, en een boom die ook nog eens regelmatig ten onrechte een andere naam krijgt toebedeeld, namelijk Denneboom.

Het is dus de kerstboom, een boom waar veel symboliek omheen zit en die vooral in deze tijd van het jaar letterlijk in vrijwel elk huis te vinden is.

Rondom de kerstboom bestaan er nog al wat misverstanden, zo komen de kerstbomen die je in de winkel koopt niet uit het bos. Deze komen meestal van een kwekerij, net als een bos bloemen, en zijn dan meestal 3 a 5 jaar oud. Het kopen van een kerstboom is dus niet slecht voor het bos, of nadelig voor het wild in het bos. Door ze in het water te zetten met de stam kunnen ze weken goed blijven, nadat je eerst een klein stukje van de onderkant hebt afgezaagd.

Maar behalve als kerstboom is de Picea abies, beter bekend als de fijnspar, een boom die van nature niet in het bos in Nederland voorkomt. Hij wordt hier geplant voor het hout, hij kan dan wel 25 tot 35 meter hoog worden en levert het bekende vurenhout.

Helaas is de bodem in Zeewolde en omgeving niet erg geschikt voor de fijnspar. Dit is de reden dat hij hier eigenlijk niet meer wordt aangeplant.