Afbeelding
Aangeleverd

Heb je deze herfst je houtkachel al aangestoken?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Natuurlijk wil je de komende maanden onbekommerd genieten van je kachel. Toch ontstaan er in Nederland elk jaar meer dan 2.000 schoorsteenbranden. De grootste boosdoeners: slecht onderhoud en onveilig stoken. In dit artikel delen we praktische tips voor het voorkomen van rook en brand in huis. De belangrijkste tip? Elk jaar de schoorsteen vegen.

De schoorsteen vegen

Hoe fijn het ook is om bij de kachel te zitten: onder bepaalde omstandigheden kan het ook ontzettend gevaarlijk zijn. Zo kunnen onverbrande deeltjes in het rookkanaal een hardnekkige aanslag vormen, die bovendien ook erg snel in de brand kunnen vliegen. En een verstopping door bijvoorbeeld een vogelnestje, stenen of specie kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Vaak met een dodelijke afloop tot gevolg. Daarom is het belangrijk dat je elk jaar de schoorsteen laat vegen en controleren door een professional.

Zó kies je een goede schoorsteenveger

Kies altijd voor een schoorsteenvegersbedrijf dat is aangesloten bij de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond). Schoorsteenveger en de kosten: reken op een gemiddeld tarief van €35 tot €50 per rookkanaal. Natuurlijk is het in de tussentijd wel belangrijk dat je ook zelf je kachel schoonhoudt. Dit kan heel gemakkelijk door regelmatig de as te verwijderen.

Veilig stoken

Een andere effectieve manier om brand buiten de deur te houden is stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Hierbij begin je met de minst brandbare materialen en leg je de meest brandbare materialen bovenop. Veel mensen zijn gewend dit andersom te doen. De luchttoevoer blijft bij die methode de hele tijd open, zelfs wanneer het vuur gedoofd is. Je kunt de luchttoevoer weer open doen als je de blokken niet meer ziet gloeien.

Het juiste stookhout

Wat ook belangrijk is, is dat je alleen stookt met hout dat onbehandeld, droog en schoon is. Gebruik dus geen oude kranten of geverfd hout. Als je wil stoken met hout dat je zelf gehakt hebt, dan moet je de blokken minstens twee jaar laten drogen. Doe je dit niet dan zit er nog teveel vocht in het hout. Controleer na die twee jaar met een houtvochtmeter of het hout droog genoeg is om mee te gaan stoken. Het hout is geschikt als het vochtpercentage onder de 20 procent ligt. Stookhout dat te vochtig is veroorzaakt brandbare aanslag in het rookkanaal. Hierdoor is de kans op een schoorsteenbrand groter.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56