Afbeelding
auto

Ik ga op vakantie en ik neem mee terug… legionella

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Schoon drinkwater mag in Nederland dan wel vanzelfsprekend zijn, maar in veel vakantielanden is het niet verstandig om uit de kraan te drinken. Als water namelijk lauw wordt of lang in de leidingen blijft staan, heb je kans dat de legionellabacterie in het water gaat zitten. Van deze bacterie word je ziek en voor sommige mensen kan dit zelfs fataal worden. Fataal wordt het vaak alleen voor mensen die er heel laat achter komen of al een zwakke gezondheid hebben. De meeste mensen worden alleen ziek en moeten aan de antibioticakuur, maar niemand zit daar natuurlijk op te wachten als je op vakantie gaat. Daarom geven we je in deze blog tips mee zodat je zonder legionella terugkomt van vakantie!

Niet alleen in drinkwater

De legionella in water groeit langzaam in koud water en gaat dood in warm water. In lauw en stilstaand water gedijt de bacterie zich dus het beste. Daarom wordt vaak de tip meegegeven de kranen in je vakantiehuisje goed door te spoelen voordat je het water gaat gebruiken. Bonustip: ook als je na de vakantie weer thuiskomt in Zeewolde, is het belangrijk dat je je eigen kranen even doorspoelt. Als de bacterie zich in de leiding heeft genesteld, spoel je hem op deze manier weg. Legionella vermaakt zich dus in de waterleiding, een veelvoorkomend misverstand is dat alleen legionella in het drinkwater je ziek kan maken, maar dit is onjuist. Veel Nederlandse vakantiegangers lopen legionella op in de niet goed onderhouden toiletgebouwen van de buitenlandse camping.

Voor wie is legionella gevaarlijk?

Het was net al even vermeld maar voor de meeste mensen is legionella op te lossen met een simpele antibioticakuur. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder gevolgen je ervaart. Kom je er veel te laat achter, dan kan het erg lastig worden de bacterie uit je lichaam te verwijderen. Ook voor de zwakkere groep kan legionella erg gevaarlijk worden. De mensen die de meeste risico lopen zijn: mensen boven de 65, mensen met een zwakke gezondheid, zware rokers, mensen die te vaak alcohol nuttigen en mensen met astma of andere luchtwegproblemen.

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Een legionella besmetting op vakantie komt het vaakste voor bij huisjes die voor een lange tijd niet bezet zijn geweest. We hebben de afgelopen jaren natuurlijk te maken gehad met het coronavirus. Door de lockdowns in verschillende landen kan het zijn dat jij de eerste bent die het huisje in lange tijd betreedt. Uit voorzorg kun je alle kranen voor een paar minuten openzetten. Op deze manier spoel je de bacterie door. Heb je een huisje met bubbelbad of jacuzzi? Dan kun je die het beste ook met een klein laagje water laten bubbelen voordat je het bad helemaal laat vollopen. Als je na de vakantie terug bent in het mooie Zeewolde moet je er ook even om denken. Want vooral als je op een lange vakantie bent geweest, heeft de bacterie de tijd gekregen zich te ontwikkelen in het stilstaande water. Als je thuis ook even alle kranen uit voorzorg laat doorlopen, dan heb jij alle voorzorgsmaatregelen getroffen om niet besmet te raken.