Brusten Lassche, bevelvoerder bij brandweerpost Zeewolde
Brusten Lassche, bevelvoerder bij brandweerpost Zeewolde Zeewolde Actueel

Brandweer in Zeewolde onderstreept het belang van BuurtAED’s

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – De brandweer van post Zeewolde rijdt sinds december 2020 op reanimatiemeldingen vanuit de alarmcentrale. Van de 161 uitrukken in 2021 door het brandweerteam in Zeewolde ging het in dertien gevallen om een reanimatie. Dit jaar staat de teller al op twee reanimaties.

Bij een reanimatiemelding rukt het team van brandweerpost Zeewolde uit met een kleinere bezetting van vier personen, waarbij bijvoorbeeld de mensen in opleiding niet meegenomen worden. Brusten Lassche, bevelvoerder bij brandweerpost Zeewolde: “We willen niet teveel van onze mensen belasten met een reanimatie. Daarbij is het ook heel snel veel te druk in een woon- of slaapkamer.” Afhankelijk van de situatie kan de brandweer een hoogwerker inzetten. “Bijvoorbeeld als een slachtoffer vanaf een verdieping zo goed en veilig mogelijk naar buiten moet worden gebracht.”

Samenwerking
Bij een reanimatiemelding worden ook de ambulance, politie en burgerhulpverleners opgeroepen. De brandweer neemt bij een reanimatie de coördinerende en faciliterende rol. “Daar wordt door de andere hulpdiensten goed op gereageerd”, vertelt Brusten. “Wij zorgen voor ruimte om het slachtoffer heen en maken een roulatieschema voor het reanimeren. Zo kan de politie zich bezig houden met haar taken, zoals het toegang verschaffen tot een woning, informatie verzamelen, het geruststellen van familieleden en het op afstand houden van mensen. Vanwege onze gezamenlijke oefeningen met de ambulance kunnen wij het ambulancepersoneel weer ondersteunen. Zo zijn we goed op elkaar ingespeeld en weten wij bijvoorbeeld precies wat en waar iets in de ambulance ligt en kunnen we dat makkelijk even pakken.”

AED vergroot overlevingskans
Vanwege het hoge aantal burgerhulpverleners en aanwezige BuurtAED’s is in Zeewolde de kans groot dat, voordat andere hulpdiensten aanwezig zijn, er al een burgerhulpverlener ter plaatse is die de reanimatie gestart is, vaak met inzet van een BuurtAED. “In verband met de aanrijdtijden van de hulpdiensten is dat vaak de snelste en beste hulp. Met het zo snel mogelijk toedienen van een eerste schok met een AED vergroot je namelijk de overlevingskans van het slachtoffer”, licht Brusten toe. “Als wij bij aankomst zien dat het goed gaat met een burgerhulpverlener laten wij de persoon verder reanimeren en nemen wij de persoon mee in het roulatieschema. Als coördinator sturen wij de burgerhulpverlener dus niet weg, maar zoeken we juist de samenwerking en die wordt aan beide kanten als heel prettig ervaren.”

Brusten Lassche is naast brandweerman zelf ook burgerhulpverlener. “Een fantastisch initiatief waar ik me graag voor inzet”. Niet zo vreemd dus dat aan zijn eigen buitenmuur ook een AED hangt. “Die heb ik al drie keer zelf moeten inzetten, waarvan één keer daadwerkelijk gebruikt.”

Met om de 400 meter een AED in de buurt is Zeewolde, door de zeer succesvolle BuurtAEDactie die in 2018 begon, meer dan ‘dekkend’. “Dat was nodig”, licht Germa van der Wel van Stichting BuurtAED Zeewolde toe, “want toentertijd was er in de verre omtrek geen AED aanwezig die 24 per dag beschikbaar was. En 70% van de hartstilstanden gebeurt gewoon thuis.”

Reanimatieoproep
Als je als burgerhulpverlener opgeroepen wordt voor een reanimatie, dan krijg je meteen de dichtstbijzijnde AED toegewezen die je moet ophalen. Met behulp van de toegestuurde pincode kan de AED uit de kast gehaald worden.

“Een AED reset eigenlijk het hart”, legt Germa uit. “48 procent van alle mensen met een hartstilstand heeft kamerfibrilleren. Dat betekent dat de kamers van het hart niet meer kloppen, maar trillen. Als je dan een AED gebruikt, het liefst binnen 6 minuten, dan kan het zo zijn dat door de schok van de AED iemand zijn ogen weer opendoet en er gewoon weer is. In het meeste ideale geval.”

Ondertussen moet er gereanimeerd blijven worden. “Stop je daarmee, dan is er geen circulatie meer. Maar de AED gaat voor alles. Op het moment dat je een reanimatie start en er komt iemand met een AED, dan moet je zo gaan samenwerken dat de AED snel geplakt wordt en dat er ondertussen doorgegaan wordt met reanimeren. Dat is een kwestie van leren.”
Maar eigenlijk kun je niets fout doen, benadrukt Brusten, “in het geval van een hartstilstand is alles beter dan niets doen.”

Werken bij de brandweer
Leren reanimeren kan via de EHBO Zeewolde maar krijg je ook mee in het eerste blok van de 2,5 jarige basisopleiding bij de brandweer. Momenteel telt het brandweerkorps 28 brandgasten en heeft het 7 aspiranten in opleiding. Brusten ziet het korps graag verder groeien. “Belangstellenden zijn van harte welkom. Kijk voor vacatures op brandweer.nl. en op facebook brandweerpost Zeewolde.”

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56