Afbeelding
Aangeleverd

Dit is waarom je je schoorsteen regelmatig moet laten vegen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Regelmatig gebruik van je open haard kan je schoorsteen snel vuil maken met roet, as, en andere kleine deeltjes uit de open haard. Om een schoorsteenbrand te voorkomen, is het belangrijk je schoorsteen regelmatig te inspecteren en te laten vegen. Helaas is het niet eenvoudig om te controleren of je schoorsteen geveegd moet worden. Je open haard mag er dan schoon uitzien, maar je schoorsteen is misschien niet in dezelfde staat. Een vuile schoorsteen kan verhinderen dat schadelijke gassen je huis verlaten en, in de meest ernstige gevallen, zelfs een schoorsteenbrand veroorzaken.

Hoe vaak moet je een schoorsteen laten inspecteren?

Schoorstenen, open haarden en rookkanalen moeten ten minste één keer per jaar worden geïnspecteerd op deugdelijkheid, vrijheid van afzettingen en de juiste vrije ruimten. Indien nodig, zal er een reiniging, onderhoud of reparatie door een betrouwbare schoorsteenveger moeten worden uitgevoerd.

Elke open haard en schoorsteen is anders en dus is het belangrijk dat je de tekenen kent dat je schoorsteen schoongemaakt moet worden, waarom een schoorsteen geveegd moet worden, en de gevaren die kunnen ontstaan door het niet vegen van je schoorsteen.

De meeste betrouwbare schoorsteenvegers raden echter aan om, als leidraad, deze schoonmaakfrequenties te volgen:

  • Elk kwartaal als je regelmatig hout of kolen in je haard stookt.
  • Minstens één per jaar bij gebruik van rookloze brandstof
  • Eenmaal per jaar voor zowel olie- als gashaarden

Hoe weet je wanneer je schoorsteen geveegd moet worden

In eerste instantie moet je de hierboven geschetste richtlijnen volgen. Zo kun je er zeker van zijn dat je de beste adviezen voor het onderhoud van je schoorsteen hebt opgevolgd. Het is belangrijk dat je regelmatig een inspectie of onderhoud laat uitvoeren door een schoorsteenveger.

Waarschijnlijk wordt je schoorsteen in de wintermaanden meer gebruikt dan op andere momenten van het jaar, dus stel een herinnering in op je telefoon om je schoorsteen elk jaar voor de winter te laten vegen, of ten minste te laten inspecteren. Als je je open haard langere tijd niet gebruikt hebt, laat dan zeker je schoorsteenvegen voor je hem weer begint te gebruiken.

Een tip: ben je net in je huis gaan wonen, kijk dan of je documenten kunt vinden waaruit blijkt wanneer de schoorsteenveger voor het laatst is geweest. Als je niet zeker weet wanneer hij voor het laatst geveegd werd, kan het de moeite waard zijn je schoorsteen uit voorzorg te laten inspecteren en schoonmaken voor je hem gaat gebruiken.