Afbeelding
Aangeleverd

Waar komt de term spijkerbroek vandaan?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De kans is heel erg groot dat jij in je klerenkast wel één of twee (of meerdere) spijkerbroeken hebt liggen. Deze soort broeken zijn namelijk razend populair en iedereen draagt ze wel eens. Maar spijkerbroek is eigenlijk best een aparte naam, waar zou dit vandaan komen? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Er werd eerst ooit een concept van een nieuwe, stevige broek voor werklui bedacht. De opdracht was dat de broek stevig genoeg moest zijn zodat hij een langere tijd mee zou gaan, niet snel stuk ging en meerdere dagen achter elkaar gebruikt moest worden. Wat vooral niet de opdracht was: hem thuis dragen.

In de tijd dat de jeans werd ontworpen door een italiaan, droeg het volk vooral zachte, stoffen broeken. Dit materiaal is veel zachter dan de lappen van een spijkerbroek en men had dan nooit verwacht dat iets als een spijkerbroek ooit populair zou worden. Maar goed, die opdracht faalde dus.

De jeans werd ontworpen. Lange lappen van harde denim stof werden aan elkaar genaaid in de vorm van een broek, en de zakken werden er met spijkers in vast gezet. Dat is de reden achter de benaming dus! De broek moest op zichzelf zo stevig zijn en stevig vast houden, dat er gewoon ruwe stukken denimstof gebruikt werden en dit materiaal was zo hard dat er spijkers gebruikt moesten worden om de zakken te bevestigen. Dit zie je tegenwoordig ook nog terug in onze spijkerbroeken: op de hoeken van de zakken zitten emblemen die op spijkers lijken.

De jeans was vooral gebouwd op stevigheid, door een bedrijf genaamd Levi’s, misschien ken je die naam nu ook nog wel. Deze stevigheid moest er voor zorgen dat het een goede broek was om in te werken voor werklieden. Hij was met alle beste bedoelingen bedoeld voor het vakmanschap, en niet om gewoon te dragen in het dagelijks leven.

Nadat de jeans op de markt kwam voor werklieden, hadden jonge mensen dit al snel door. Zij wilden ook spijkerbroeken dragen, maar het werd niet door de maatschappij geaccepteerd als een scholier in de kleding van een vakman naar school kwam. #FreetheJeans

Jongeren deden het toch en eigenlijk staken ze hierbij heel veel mensen aan. Mensen vonden het gaaf en stoer, en zo kwam de spijkerbroek ook op de kledingmarkt voor het gewone volk terecht. Van die vrijheid op de kledingmarkt genieten wij nog steeds, vandaag de dag kun je ontzettend veel en mooie jeans kopen, zowel in het echt als online. Doe jij mee? #FreetheJeans