Afbeelding
logo

Nutteloos

· leestijd 1 minuut Bij de les

Tienduizenden mensen hebben een boek in de kast staan over ‘nutteloze feiten’. Er is zelfs een encyclopedie over nutteloze feiten. Zo heet die encyclopedie dan ook. Net als het boek ‘999 feiten waar je helemaal niks aan hebt’. 

Dat Gandhi een kunstgebit had. Dat dikke pinguïns vaker vallen dan dunne. (Ik zie zo’n wetenschapper dan zo liggen in een iglo met z’n turfboekje). Dat een man uit Perth het meeste pluis uit z’n navel verzameld heeft. (Jak). Dat het 6 mei internationale bellenblaas-dag is. Dat 19% van de vrouwen haar telefoon wel eens in het toilet laat vallen, tegen 8% van de mannen. Dat roodharigen vaker kiespijn hebben. Dat vrouwen gemiddeld 2 jaar van hun leven in de spiegel kijken. Dat 26% van de Nederlanders kruimels op z’n toetsenbord knoeit tijdens het lunchen. Dat je niet kunt snurken én dromen tegelijk. Dat vogels niet plassen. Dat je in je slaap niet kunt niesen. Dat het stof dat je in je broekzak vindt ‘gnurr’ heet. Dat een golfbal 336 kuiltjes heeft. Dat de langste file 11 dagen duurde. En dat een koolmees wel 40 varianten in z’n geluidenrepertoire kent. Dat elk menselijk lichaam ruim 35 biljoen cellen heeft. En dat er dagelijks bijna 2 biljoen keer een cel deelt in jouw lijf. 

Kortom; heel onnuttig. Honderden van die feitjes. Maar ik vind het heerlijk om te lezen. 

De chemo doet iets met m’n concentratie, dus een boek lezen lukt me helaas even niet meer. Maar dat boek over nutteloze feiten gaat prima. Want het is zo onnuttig, dat je het toch zo weer mag vergeten. (Die feitjes die ik net noemde had ik dan ook even opgezocht moet ik eerlijk bekennen). 

En bij veel feitjes probeer ik me dan een voorstelling te maken. Zoals die man met dat navelpluis. Of de meneer die toetsenborden afzoekt op kruimels. En sinds ik weet dat een koolmees zo veel deuntjes kent, luister ik anders naar dat mooie beestje in m’n voortuin.

In ‘het nut van nutteloos onderzoek’ zegt de schrijver dat nutteloosheid niet bestaat. Want “het levert best waardevolle informatie op” zegt hij. 

Ik geef ‘m gelijk. Want bij sommige feiten verbaas ik me hoe ingenieus het menselijk lichaam is, hoe de natuur werkt of hoe verbazingwekkend iets is.

En sommige feitjes vind ik gewoon leuk. Zoals die van de bellenblaasdag op 6 mei. Laten we die dag lekker bellenblazen. Met je eigen of je buurkinderen. Of je oudere overbuurman. Zonder smartphone. Alleen maar bellen blazen. Stiekem heel nuttig. En zo leuk.