Afbeelding
GGD Flevoland

Start campagne ā€˜We zijn zelf het medicijnā€™ om kans op dementie Flevolanders te verkleinen

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

FLEVOLAND - Dementie is een nare aandoening waar geen medicijn voor is. Veel mensen weten niet dat je zelf veel kan doen om de kans op dementie te verkleinen. 

De voorspelling is dat het aantal mensen met dementie in Flevoland verdriedubbelt: van 4.100 nu naar 14.000 in 2050. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat door je hersenen te blijven prikkelen, gezond te eten en te bewegen de kans op dementie met 30 tot 40% vermindert. GGD Flevoland lanceerde in samenwerking met de zes Flevolandse gemeenten, Netwerk Dementie Flevoland, Zilveren Kruis en Flora-Experience de regionale campagne: www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/flevoland

ā€œWe slaan de handen ineen om zo veel mogelijk mensen in Flevoland tussen 40 en 75 jaar bewust te maken dat zij zelf iets kunnen doen om dementie te voorkomen door een gezonde leefstijlā€, vertelt projectleider van de GGD, Froukje Zeijl. ā€œDementie is een aandoening van de hersenen waar nog geen medicijn voor is. Deze campagne biedt echt praktische handvaten waar mensen zelf ook echt iets mee kunnen. De adviezen zijn eigenlijk heel simpel: blijf nieuwsgierig, ga bijvoorbeeld op zoek naar hobby of ga iets nieuws leren. Eet gezond: veel groente en fruit, en gebruik olijfolie. Beweeg regelmatig: ga wandelen, zwemmen, blijf bezig.ā€ 

Vrienden voor de campagne gezocht
ā€œWe zoeken nog enthousiaste mensen en organisaties die vriend willen worden van de campagne. Dus ik roep iedereen op: wil je ons helpen om mensen bewust te maken dat ze dementie kunnen voorkomen? Word dan onze campagnevriend. Stuur een mail naar f.zeijl@ggdflevoland.nl.

Op  www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/flevoland kun je campagnemateriaal zoals posters downloaden. Hang ze op in ontmoetingscentra, wachtkamers of in je winkel.ā€, aldus Froukje Zeijl.

Campagne onderdeel van bijzondere expo op de Floriade
De campagne kent ook een fysiek en te bezoeken onderdeel. Op de Flora-Experience van de Zorggroep Almere. Dit is een expo in het teken van ā€˜Samenleven met dementieā€™. Op de begane grond van het nieuwe woonzorgcentrum ā€˜Floraā€™ op het Floriade-terrein kunnen bezoekers op een laagdrempelige en interactieve manier kennis opdoen over dementie. Dit vanuit drie verschillende perspectieven: een inkijkje in het leven van een persoon die lijdt aan dementie, de jongste inzichten vanuit de wetenschap en de invalshoek vanuit de zorg, familie en maatschappij.

GGD Flevoland, de gemeenten Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten, Noordoostpolder, Urk, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Flora- Experience en het Netwerk Dementie Flevoland maken deze campagne mede mogelijk die loopt tot maart 2023.

Op de speciale campagne-website www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/flevoland  staan tips en informatie om de hersenen gezond te houden.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30