Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe dring je het verbruik van wasmachine en droger terug?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Steeds meer gezinnen hebben moeite om de energierekening maandelijks op te hoesten. Bovendien lijkt de stijging van de energieprijzen nog steeds niet op zijn einde te lopen. Wat je dan kunt doen? Het verbruik terugdringen. Bijvoorbeeld door slimmer gebruik te maken van de wasmachine en droger. In dit artikel geven we je een aantal concrete tips.

Oude apparaten vervangen

Als je nog een oude wasmachine en droger hebt staan dan kan het zijn dat je op termijn voordeliger uitkomt door te investeren in een nieuw apparaat. Een wasmachine van 8 kilo met energielabel D gebruikt al snel €100 per jaar meer dan een model met energielabel A. Die investering in een energiezuinig apparaat verdien je daardoor op termijn terug. Ben je benieuwd naar de wasmachine beste koop of een aantrekkelijke droger aanbieding? Dan maak je bij voorkeur gebruik van een vergelijkingssite zoals DeBeste.com. Daar worden verschillende apparaten vergeleken en spot je de modellen met de beste prijs-kwaliteit van het moment.

Wassen op de eco-stand

Het eco-programma van de wasmachine duurt een stuk langer dan het reguliere programma. Toch loont het om vaker op de eco-stand te wassen. Dat komt omdat het energieverbruik vooral in de opwarming van het water zit, waar die eco-stand slimmer mee omgaat. Was je katoen bijvoorbeeld op 60 graden in de eco-stand? Dan is dat zo’n 30% zuiniger dan het reguliere programma!

Inzetten op daluren tarief

De meeste energiemaatschappijen hanteren een regulier tarief en een daluren tarief. Dat laatste betekent dat je tijdens bepaalde uren aan een voordeliger tarief gebruikmaakt van stroom en gas. Vaak is dit ergens tussen 23.00 en 7.00 uur, maar check zeker even de tijden van jouw energieaanbieder. Door tussen deze tijden de wasmachine en droger aan te zetten kun je geld besparen. Geen zin om te wachten tot dat tijdstip? Geen enkel probleem, want de nieuwere apparaten zijn voorzien van de functie ‘startuitstel’. Daarmee kun je bijvoorbeeld de wasmachine programmeren om aan te gaan op een later tijdstip.

Kouder en minder wassen

Iets na één keer dragen de wasmachine in doen is vaak overbodig. Hang je kleding eens wat vaker buiten uit. En als je gaat wassen, dan is het programma van 30 graden meestal meer dan voldoende om je was schoon te krijgen. Net als die handdoeken die echt niet telkens op 60 graden gewassen hoeven te worden. Zorg bovendien dat je alleen volle trommels draait. Door de wrijving wordt de was als vanzelf beter schoon en daarnaast voorkom je hiermee dat je een extra wasbeurt moet draaien.

Doe kledij niet altijd in de droger

Je kleding altijd in de droger stoppen is eigenlijk zonde. Het kost een draaibeurt en het is ook niet altijd even goed voor de duurzaamheid van de kleding. Beter hang je deze eens wat vaker aan de waslijn. Dat komt de energierekening ten goede, en daarnaast verleng je de levensduur waardoor je minder snel in nieuwe kledij hoeft te investeren. Vergeet overigens ook niet om de pluizenfilter na elke droogbeurt schoon te maken, want opgehoopt stof zorgt ook voor meer verbruik. Tevens is dit aan te raden voor de brandveiligheid.

Overige energie bespaartips

Naast besparen op wasmachine en droger zijn er natuurlijk nog veel meer zaken in huis waarmee jij het verbruik kunt terugdringen. Bijvoorbeeld de verwarming een graad lager zetten of minder lang douchen. Ook kun je tochtstrips in huis aanbrengen, die je zolang de voorraad strekt zelfs gratis aanvraagt bij Energieloket Flevoland. Bekijk daarnaast eens de website van Energieloket Flevoland voor nóg meer bespaartips.