Afbeelding
Foto: https://unsplash.com/photos/h5iazR-wljU

De blockchain: zoveel meer dan alleen Bitcoin

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De blockchain is vooral bekend van cryptomunten als Bitcoin. Het wordt omschreven als een digitaal grootboek waar alle transacties op worden genoteerd. In principe kan iedereen dus zien hoeveel Bitcoins jij koopt of verkoopt, hoewel je persoonlijke gegevens natuurlijk niet op straat worden gegooid. Meer zelfs: discretie is net een kenmerk van Bitcoin en soortgelijke cryptomunten. Op de blockchain verschijnen enkel jouw Bitcointransacties indien je daadwerkelijk de Bitcoins bezit of bezat. Als je belegt in crypto-CFD’s, bijvoorbeeld via een platform als bitcoin prime, bezit je niet de Bitcoins zelf, maar wel een afgeleid product. In dat geval wordt de transactie niet op de blockchain genoteerd. Hetzelfde geldt als je gewoon iemand zijn fysieke wallet en gegevens krijgt of koopt.

Veilig nieuwe informatie toevoegen zonder een risico op manipulatie

Dat de blockchain vooral aan Bitcoin wordt gelinkt, is niet onlogisch. De bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft namelijk ook de blockchain bedacht. Hij plaatste het eerste block op de blockchain. Alle nieuwe blokken zijn later aan het configuratieblok gehangen. Bijzonder is dat er ook altijd een hash wordt geprogrammeerd, een soort van digitale vingerafdruk die wordt gemaakt op basis van de informatie in het block. Als je de informatie zou wijzigen, zou dat ook in een andere hashwaarde resulteren. Nieuwe informatie toevoegen, kan dus enkel door een nieuwe block aan de ketting te hangen.

Je kan het vergelijken met het spelletje “ik ga op vakantie en ik neem mee”: de bestaande informatie mag niet worden gewijzigd, er mag enkel informatie aan worden toegevoegd. En iedereen houdt er toezicht op dat er niks aan de bestaande informatie wordt gewijzigd. Dat doet men via een consensusnetwerk: pas als iedereen concludeert dat er niet met de vorige blocks is geknoeid, wordt de nieuwe informatie geaccepteerd. Het is wel een stuk eenvoudiger dan het genoemde spelletje. Het volstaat namelijk om enkel de voorlaatste hash te controleren. Dan weet je dat het met de rest ook goed zit. Hierdoor verloopt de controle relatief snel.

Te gebruiken voor uiteenlopende soorten informatie

In het geval van Bitcoin wordt de blockchain gebruikt om transactie-informatie op te slaan. Dezelfde techniek kan echter ook voor allerlei andere informatie worden gebruikt. En dat gebeurt ook. Zo wordt de blockchain gebruikt om de eigendomsoverdracht van digitale goederen vast te leggen, denk maar aan NFT’s. Via de blockchain kan er ook veilig worden gestemd, kan je opgewekte stroom verkopen en dergelijke meer.

Natuurlijk zal de blockchain niet altijd de beste oplossing zijn. Voor veel problemen bestaan er ook al andere technische oplossingen. Over het algemeen geldt dat een blockchain nuttig is als een gedeelde controle over de aanpassingen wenselijk is. Er moet met andere woorden sprake zijn van een gebrek aan vertrouwen. Traditioneel wordt dat gebrek aan vertrouwen opgelost door een vertrouwenspersoon als tussenpersoon in te schakelen, bijvoorbeeld een notaris. De blockchain kan deze rol echter ook vervullen. Daarnaast is een blockchain nuttig als het centraliseren van data een risico inhoudt én als niemand zelfstandig het databeheer mag uitoefenen.

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 15 apr, 13:38
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
Afbeelding
Eerste plaats voor Tessa Schoots Rotterdam Taekon-do Cup Sport Instagram 14 apr, 23:45
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29