Afbeelding
Eigen foto

Week van de Teek

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

FLEVOLAND - Van 16 t/m 20 mei is het in Flevoland de Week van de Teek!

Het weer wordt beter, dus kans op een teek wordt groter. Deze kleine beestjes kunnen diverse ziektes overdragen. GGD Flevoland geeft graag tips hoe je een tekenbeet zo goed mogelijk kan voorkomen. Daarnaast is er voor kinderen van 3-12 jaar een ‘Teken’-wedstrijd! Meedoen kan tot 3 juni.

Overdragen van ziektes
Teken leven in het hoge gras of in de struiken. Wanneer je een wandeling maakt door bijvoorbeeld het bos, bestaat er een kans dat je een teek oploopt. De teek kan zich dan vastbijten in de huid. Als de teek er te lang zit, kan deze onder andere de ziekte van Lyme overbrengen. De teek kan zich ook vastbijten in de huid van huisdieren. De ziekte van Lyme kan chronische klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld het hart, het zenuwstelsel en de huid.

Teek voorkomen
Tips om een beet van een teek zoveel mogelijk te voorkomen:

- Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
- Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken. (Op lichte kleding zijn teken beter te zien). 
- Spuit kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
- Smeer onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.
- Jezelf en/of een ander controleren op teken na een buitenactiviteit.
- Je huisdieren controleren op teken na een buitenactiviteit.

Wanneer er een teek gevonden wordt (dit is te zien aan een klein zwart/bruin stipje dat vast aan de huid zit) kan deze verwijderd worden met een pincet. Dit kan jezelf of door een ander laten doen.

Download de RIVM-app Tekenbeet.


Kleurplaat ‘Teken’-wedstrijd- Ester Meijer

‘Teken’-wedstrijd
Kinderen tussen de 3 en 12 jaar kunnen meedoen met de tekenwedstrijd. De kleurplaat ophalen kan bij de receptie van GGD Flevoland in Almere, Lelystad of Emmeloord of download de kleurplaat via https://www.ggdflevoland.nl/Nieuws/16-t-m-20-mei-week-van-de-teek-in-flevoland 

Versier je kleurplaat zo mooi als je kunt en vergeet niet om daarna je naam, leeftijd én adres in te vullen. Als je helemaal tevreden bent, stuur je de kleurplaat voor vrijdag 3 juni op in een envelop naar het onderstaand adres:

GGD Lelystad
t.a.v. Ester Meijer
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad

De 4 winnaars worden op 10 juni bekendgemaakt en krijgen wat lekkers met een cadeautje. 

Meer informatie: E-mail infectieziekten@ggdflevoland.nl, Telefoon: 088-0029910, www.ggdflevoland.nl