Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Topman AFM spreekt zich uit tegen cryptoderivaten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Tijdens een jaarlijks event voor de derivatenmarkt waar Paul-Willem van Gerwen (hoofd Kapitaalmarktinfrastructuur en Transparantietoezicht bij de AFM) de keynote verzorgde, stelde die laatste zich heel kritisch op ten overstaan van de cryptomarkt. Tijdens het event had hij het over de risico’s en de kansen op de kapitaalmarkten. Hij pleitte er onder andere voor om de handel in cryptoderivaten te verbieden voor particuliere handelaren.

Cryptoderivaten: lucratief, maar niet zonder risico’s

Deze houding ten opzichte van cryptoderivaten was opvallend. Derivaten zijn complexe beleggingsproducten die afgeleid zijn van bijvoorbeeld valuta’s, grondstoffen of obligaties. De waarde van het derivaat is gebaseerd op deze van het onderliggende product. Met derivaten is het mogelijk om de risico’s van toekomstige waardeontwikkelingen te verkleinen of ze te vergroten, bijvoorbeeld door te werken met hefbomen. Ook is het mogelijk om te profiteren van verwachte koersdalingen in plaats van enkel van koersstijgingen. Een aanbieder van dergelijke cryptoderivaten is bitcoin profit. Deze vorm van handelen is heel speculatief en kan grote winsten opleveren, maar ook grote verliezen. In het geval van cryptoderivaten vormen cryptomunten de onderliggende waarde. Ook deze vorm van handelen is risicovol, net als bij andere onderliggende producten.

Volgens Paul-Willem van Gerwen zijn er nog steeds veel risico’s aan dergelijke cryptoderivaten verbonden, zoals een gebrek aan transparantie en een risico op manipulatie. De spreker had het ook over andere vormen van criminele activiteiten en over de volatiliteit op deze markt. Hij wees erop dat de AFM deze handel als risicovol beschouwt en dat de markt niet volwassen is, iets wat bij andere derivatenmarkten wel het geval zou zijn. Vervolgens voegde de expert er nog even fijntjes aan toe dat dergelijke cryptomunten niet geschikt zijn als beleggingsmiddel of betaalmiddel.

Speech moet vooral ontradend werken

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Financial Conduct Authority (FCA) waar men ook naar verwijst, legt de AFM geen verbod op. Het is echter duidelijk dat de organisatie op deze manier de tanden wil laten zien en cryptomunten en afgeleide producten wil blijven ontraden. De speech geeft dit ook bijna letterlijk aan: “We merken op dat aanbieders deze derivaten uitroepen tot een nieuw instrument (…) Het idee is dat het vertrouwen in de cryptomarkt zal groeien naarmate er meer instrumenten zijn voor die markt. Maar is die redenering te rechtvaardigen?

Het toont aan dat de AFM weigerachtig staat ten opzichte van een bredere adoptie van cryptomunten. Met onder meer El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek die van Bitcoin een wettelijk betaalmiddel hebben gemaakt, grote bedrijven die steeds meer interesse tonen in cryptomunten en een toenemend aantal mensen en pensioenfondsen die hierin investeren, is het maar de vraag in welke mate deze aanvaarding nog kan worden tegengehouden. En of derivaten wel echt de oorzaak zijn. Hoe dan ook pleit van Gerwen ervoor om net als in het Verenigd Koninkrijk de handel in cryptoderivaten te beperken tot de grote jongens en het een en ander voor de particuliere handelaren te verbieden. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat zo’n verbod er daadwerkelijk komt.