Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

‘Ark van Noach’ drie jaar langer in Zeewolde

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – De VerhalenArk blijft de komende drie jaar bij het Tulpeiland liggen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het megaschip Zeewolde slechts voor een periode van drie maanden zou aan doen. Eigenaar Aad Peters had een verzoek om de ligduur te verlengen ingediend bij de gemeente en het college van B en W besloot dit te honoreren. 

Toeristische meerwaarde

De ‘Ark van Noach’ ligt sinds 2010 op diverse locaties in het land. Zo ‘prominent’ als bij het Tulpeiland was volgens de initiatiefnemers nog zelden eerder voorgekomen. Begin april kwam de Ark er aanmeren en sinds die tijd werden er al vele toeristen, dagjesmensen en schoolklassen verwelkomd om de unieke expositie te bezichtigen. Gemiddeld komen er 100 tot 150 bezoekers per dag. Er mogen van de brandweer 300 mensen tegelijk worden ontvangen, maar dat aantal is hooguit in vakantietijd mogelijk, zo bleek in de loop der jaren. De Ark heeft een promotionele toeristische meerwaarde en voor de gemeente Zeewolde aantrekkingskracht op het vlak van Cultuur en Onderwijs. Het museumschip biedt het Tulpeiland sanitaire voorzieningen aan boord. Dit wordt zeer gewaardeerd door fietsers die langs de dijk de Ark passeren. Ook bezoekers van het Tulpeiland en uiteraard die van de Ark zelf kunnen de toiletten gebruiken. Peters en zijn team voelden zich al snel thuis in Zeewolde en dienden een aanvraag in voor een ligduur van liefst drie jaar. “In deze tijd willen wij scholen, groepen en toeristen meer tijd geven om de Ark te kunnen bezoeken en het Tulpeiland tot zijn recht laten komen als ontmoetingsplek”, aldus Mirjam Schepik, ‘rechterhand’ van Peters. De openingstijden van de Ark blijven onveranderd: dagelijks vanaf 10.00 tot 18.00 uur. Voor groepen op reservering wordt er een ‘fluistertour’ op de Ark aangeboden tot 23.00 uur. Voor een rondgang hebben bezoekers gemiddeld anderhalf uur tijd nodig. 

Natura 2000

Ook met Natura 2000 wordt er rekening gehouden bij de Ark. Daarom zal de verlichting ’s nachts niet worden gevoerd en blijft de generator tot ’s ochtends vroeg uitgeschakeld. Het is de wens van Peters op korte termijn zonnepanelen op het dak van de Ark te plaatsen, zo dat er zo geluidsarm mogelijk kan worden geopereerd.

Mogelijkheden

Naast de sanitaire voorzieningen is er op de Ark een restaurant aan boord, dat een bijzonder uitzicht over het Wolderwijd biedt. Het restaurant zal ook zonder expositiebezoek toegankelijk worden gemaakt (via een soort ‘Sailtrough’-idee). Door de verlenging van de ligtijd krijgen scholen meer tijd projecten op/met de Ark te realiseren. Ook maakt de Ark wisselende exposities mogelijk, waarbij culturele en archeologische vondsten van Zeewolde kunnen worden getoond. Voor kerken kan het aantrekkelijk zijn dat zij in kersttijd speciale diensten kunnen plannen op de Ark. Bedrijfsuitjes behoren eveneens tot de mogelijkheden. Ten slotte wordt het voor inwoners van Zeewolde mogelijk de Ark met korting te bezoeken. 

Om de ligplaats de komende drie jaar te continueren, heeft de Ark nog wel een omgevingsvergunning nodig.