Afbeelding
Voorbeeldfoto: Marcus Spiske

Aanhoudende droogte leidt tot ‘feitelijk watertekort’

Algemeen

REGIO – Vanaf vandaag bepaalt het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) hoe het schaarse water in Nederland wordt verdeeld. Dat meldt de NOS vanmiddag. 

Volgens minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is er door de aanhoudende droogte inmiddels sprake van een ‘feitelijk watertekort’. “Op dit moment zijn er geen extra maatregelen nodig om problemen te voorkomen, maar als de droogte aanhoudt binnenkort wel. Wat die maatregelen dan precies inhouden is nog onduidelijk”, aldus de minister.

Harbers geeft wel aan dat de situatie inmiddels dusdanig ernstig is, dat er besluiten genomen moeten worden die over de regio’s, waterschappen en belanghebbenden heen gaan. Het MTW heeft hierin een coördinerende rol. “In het team zijn Rijkswaterstaat, de waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en de betrokken ministeries vertegenwoordigd. Op die manier kunnen er sneller besluiten worden genomen over maatregelen en meer op maat”, aldus Harbers.

Op 13 juli werd er opgeschaald naar niveau 1 (dreigend watertekort) en nu dus naar niveau 2 (feitelijk watertekort). De droogte wordt veroorzaakt door de hoge verdamping in Nederland en de lage aanvoer van water uit het buitenland via de rivieren.

Bewust omgaan met kraanwater is het advies. Harbers: “Iedereen kan een steentje bijdragen. Daarom vraag ik alle Nederlanders om goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of het opblaaszwembadje helemaal moeten vullen.”