Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Samee Sabur (D66) teleurgesteld in college en boos op coalitiepartijen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Samee Sabur (D66) snapt niet dat hij tijdens de raadsinformatieavond van donderdag 3 februari geen vragen mocht stellen over het straathoekwerk in Zeewolde. Hij vindt dat de gehele gemeenteraad mee moet kunnen denken over de uitwerking van het collegeprogramma. Verder neemt Sabur het de coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie zeer kwalijk dat zij op eigen houtje met een verontrustende brief over de superkazerne in Zeewolde naar Den Haag gingen en dat zij de rest van de gemeenteraad daar niet bij betrokken. 

Te inhoudelijk

Samee Sabur (D66) heeft het regelmatig aan de stok met het college. Dat vindt hij niet erg, hij zoekt naar eigen zeggen de confrontatie. “Ik ga recht op mijn doel af en stel concrete vragen. Dat vinden het college en de coalitiepartijen misschien lastig, dat zij zo”, haalde hij dinsdagavond 7 februari zijn schouders op in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde. Donderdag 3 februari werd het onlangs gepresenteerde collegeprogramma 2022-2026 besproken tijdens een raadsinformatieavond. Sabur was helemaal ‘flabbergasted’ toen hij geen antwoord kreeg op zijn vraag over het straathoekwerk in The Basement, omdat die vraag ‘te inhoudelijk’ zou zijn. “Ik mocht de vraag helemaal niet stellen! Hoezo mocht dat niet? De gemeenteraad gaat over het programma van het college, het college werkt voor de gemeenteraad. En dan mag ik over zo’n belangrijk onderwerp geen vragen stellen?” Het D66-raadslid vond het sowieso verbazingwekkend dat slechts één wethouder (Erik van de Beld) het woord deed over ‘zo’n belangrijk onderwerp’ als het collegeprogramma. “En dan zat er nog één wethouder helemaal achter in de zaal, de andere twee waren zelfs niet aanwezig. Ik vind dat een heel kwalijke zaak. Ik had alle wethouders die avond verwacht, want dan had ik ze vragen kunnen stellen.” 

Harde realiteit

Sabur schudde dinsdagavond bij de LOZ zijn hoofd over de transparantie en openheid van het college. “Het gaat niet om mij en ook niet om D66, het gaat om het belang van heel veel verenigingen en stichtingen in Zeewolde”, gaf hij aan. “Veel mensen maken zich zorgen. Terecht, want er komt veel op hen en ons af. Maar waarom is dan verder niemand bij het opstellen van dat collegeprogramma betrokken geweest? Dan wordt er gezegd dat het vertrouwen in de overheid zo is geschaad. Dat herstel je op deze wijze niet. ‘Samen werken aan een volwassen toekomst’ is de ondertitel van het collegeprogramma. Hoezo samen? Daar heb ik nog niet zoveel van gemerkt.” Voor Sabur is de ‘harde realiteit’ dat Leefbaar Zeewolde tien zetels in de raad heeft, de ChristenUnie vier en dat hij het moet doen met één (D66-)zetel. “We zijn een conservatief-christelijke gemeente geworden. Een progressieve partij als D66 wordt het heel moeilijk gemaakt. Ik wil vooruit, ik hou niet van stilstand. Al ben ik dan alleen, ik wil meedoen. Als je niet aan tafel zit, sta je zelf op het menu.”

Poppenkast

Een heel actueel onderwerp is de mogelijke komst van een superkazerne naar Zeewolde. Sabur voelt zich gepasseerd door de coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie die zonder hem met Tweede Kamerleden zijn gaan praten en hen een brief overhandigd hebben. “De brief was niet met mij gedeeld. Waarom niet? Ik had ‘m ook wel willen ondertekenen. Nu claimen zij de tegenstem vanuit Zeewolde. Zo van: kijk ons nou toch eens zorgen maken. Samen zou de boodschap veel sterker zijn overgekomen. Ik vind het maar een poppenkast. Ik ben ontzettend boos.”