Afbeelding
Foto: Eigen foto

Oud-jachtopziener Johan van de Kaa (88) overleden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De vroegere jachtopziener Johan van de Kaa is donderdag 30 november op 88-jarige leeftijd overleden. Vanwege zijn werk mag hij met recht een polderpionier worden genoemd.

Polder nog maagdelijk

Johannes (Johan) van de Kaa werd in 1934 geboren in het Utrechtse Renswoude, als zoon van een jachtopziener. Hij en enkele van zijn broers gingen het vak eveneens in. In 1965 trad Van de Kaa in dienst van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Zijn werkgebied werd dat waar nu Zeewolde ligt. Voor het begin dit jaar uitgebrachte boek ‘Alleen maar zand en riet’ werd Van de Kaa geïnterviewd door Tienke Drost. Daarin zei de inmiddels ver gevorderde tachtiger onder meer: “Toen we hier kwamen was het eigenlijk nog maagdelijk, het was zo mooi hier allemaal! En ja, toen kwam er veel wild. Dat was logisch omdat er geen ziektes waren, er was niks. Het wemelde vooral van fazanten. Er zijn jaren geweest dat we wel 18.000 fazanten schoten.” ‘Vroeger’ was er volgens de voormalige jachtopziener ‘meer ontzag’. “Ik zou nu niet meer durven wat ik vroeger gedaan heb”, vertelde hij in het interview voor het oral history-project. “Ik zat heel veel achter stropers aan. Dat was m’n vak. Toen ik met pensioen ging, miste ik één ding: de spanning van het werk. Ik had de adrenaline gewoon nodig.” 

Bijzondere ontmoetingen

Van de Kaa had ook bijzondere ontmoetingen. Zo kwam in de jaren ’70 regelmatig iemand van het Koninklijk Huis een dagje jagen in Zuidelijk-Flevoland. Prins Bernhard was volgens Van de Kaa daarbij ‘heel gewoon’. “Hij waardeerde de ontvangst. Meermalen kreeg ik dan ook een bedankkaart thuis gestuurd. Ik heb echt met de rijken der aarde mogen werken. Het waren bepaald geen kleine jongens die hier kwamen!” Van de Kaa woonde aanvankelijk in Biddinghuizen, maar verhuisde in 1984 naar het Langezand in Zeewolde. Zijn eerste vrouw Dicky kwam in 1977 om het leven bij een verkeersongeval, zijn tweede Christine overleed in 1990 na een ernstige ziekte. Hij trouwde daarna met Jannie Bouwman. Uit de verschillende huwelijken werden vijf kinderen geboren. Het laatste gedeelte van zijn leven verbleef Van de Kaa in verpleeghuis Sonnevanck in Harderwijk.

Afbeelding
Flevolandse boerenmentaliteit voert boventoon tijdens Kennisdag Bodem en Water Ingezonden 1 mrt, 10:36
Afbeelding
'De Dinsdagavondsalon' zoekt Zeewolder dichters Ingezonden 1 mrt, 10:32
Afbeelding
4,3 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het platteland: LEADER Flevoland 2023-2027 geopend Provincie 1 mrt, 10:05