Ransuilen vallen op door de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen.
Ransuilen vallen op door de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. (Voorbeeldfoto: Jutta Wichelsmann)

Ransuilen op het Gildenveld krijgen hulp

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - De groep ransuilen, die al jaren hun leef- en broedgebied hebben op het Gildenveld, krijgen hulp van de gemeente Zeewolde voor het vinden van nieuwe nesten voor het komende broedseizoen. 

Wie ‘s avonds in het donker wandelde of fietste in de buurt van de Gezelweg op het Gildenveld kon al enkele jaren het geroep van de ransuilen horen. Ransuilen leven in groepen en ze maken niet zelf nesten, maar “gebruiken” nesten van bijvoorbeeld eksters. De uilen zaten in grote, hoge bomen aan de achterkant van de Gezelweg bij de Dasselaarweg. Maar ook in de groenstrook tussen Reeënspoor en Elzenlaan.

Beschermde vogel

De ransuil staat op de rode lijst als een van de strengst beschermde vogelsoorten, met als extra toevoeging kwetsbaar te zijn. Ook de boom, de omgeving en het jachtgebied zijn jaarrond beschermd. Een ransuil met kunstnesten naar een andere omgeving proberen te krijgen werkt meestal niet.

Nest kapot

Afgelopen januari is helaas door een storm het nest van de uilen kapot gewaaid. Een nieuw nest aanbieden moet dus in hetzelfde gebied, zo dichtbij mogelijk, gebeuren. De hele strook groen langs de Gezelweg moest gekapt worden in verband met nieuw te bouwen huizen/bedrijven. Alvorens tot de kap over te gaan heeft de gemeente een extern bureau onderzoek laten doen naar de flora en fauna in dit gebied. Hierbij is de aanwezigheid van de ransuilen geconstateerd, maar ook dat het nest kapot was.

Broedmanden

Daarom is deze week toch overgegaan tot kappen en snoeien van de hele groenstrook. Voor de ransuilen is besloten de directe omgeving op korte termijn te voorzien van enkele broedmanden in de hoop dat de ransuilen hier gebruik van gaan maken. De kans de vogels in de toekomst daar te blijven horen en zien blijft dus bestaan. Hopelijk laten ze zich nu niet verjagen door de al aanwezige en toekomstige bouwactiviteiten aan de Gezelweg.


Groenstrook langs Gezelweg (Gildenveld) ligt er nu kaal bij - Zeewolde Actueel

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen gisteren
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52