Afbeelding
Bij de les logo

Een black-out

· leestijd 1 minuut Bij de les

Wat zou jij/ u me adviseren: 

In een volle klas zit een jongen gebogen over zijn toets. Vlak voor het einde van de toets geeft hij me zijn blaadje en zegt: “ik had een black-out; ik wist echt niks meer.”

Ik kijk op zijn blaadje: 2 van de 10 vragen zijn ingevuld. 

Zal ik zeggen: “hè wat naar voor je; loop even naar het toilet om wat te drinken, en dan mail ik je een moment om de toets in te halen.” 

Of zeg ik: “rot voor je, maar waarom kom je daar niet wat eerder mee, dan had ik je kunnen helpen. Nu is het helaas onvoldoende.”

Dénk ik dan: “vervelend zeg, je zult ineens niks meer weten terwijl je het zo goed leerde.” Of denk ik: “dit is wel een heel goede smoes als je iets niet hebt geleerd.”

Ik merk dat ik het laatste denk: dat ik hem het voordeel van de twijfel niet gun. Hij is druk in de klas. Doet vaak niet mee. Heeft zijn huiswerk regelmatig niet af. Dus ik denk dat hij het niet heeft geleerd.

Ik heb hem nu gezegd dat ik ga nadenken wat ik hier mee aan moet en dat ik er op terug kom. Heel politiek. Toch moet ik kiezen: ‘jammer dan’ of ‘over doen’. 

Akwasi zal het ‘black-out’ vast omdopen in ‘white-out’; want iemand met een black-out heeft meestal een erg wit snoetje. Of een rood hoofd van de stress: ‘Red-out’. 

Ik lees: “een tijdelijke stoornis van de hersenen, waar bij de informatie uit het kortetermijngeheugen niet wordt doorgegeven aan het langetermijngeheugen.”

In de pauze staat de bewuste jongen in mijn lokaal: “Ik denk dat u me niet gelooft.” Ai. “Vraag me maar een moeilijke vraag; ik weet het wel. Ik heb echt geleerd.” Hij lacht. Hij heeft lef. Ik neem de proef op de som. 

Feilloos geeft hij antwoord. 

“Wat gebeurde er dan vanochtend?”, vraag ik. “Geen idee, het werd zwart voor mijn ogen, met sterretjes, en ik kon niet meer denken.” 

Aha; ‘Black’ is toch het goede woord. “Volgende week herkansen?” Hij knikt.

Dan klopt de conciërge op de deur; “je hebt pleinwacht”. Ai, vergeten; iets met geheugen dat niet alles door geeft. Bij mij is dat alleen geen black-out. Vast meer iets met ouderdom.