Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Perfecte ouders

· leestijd 1 minuut Bij de les

De eindexamens zijn volop aan de gang. Ruim 176.000 leerlingen doen examen.

Ik zocht op internet naar plaatsen waar afgelopen jaar een slagingspercentage van 100% was geweest. Dat lijkt me namelijk zo leuk; dat alle leerlingen van de hele school slagen! Dat er gewoon niemand is die je hoeft te bellen met de mededeling “helaas, niet gehaald”.

Afgelopen jaar was dat het geval in Schiermonnikoog. Maar toen ik zag dat er daar maar één eindexamenleerling was, toen vond ik ’t niet meer zo knap.

Ook mijn dochter doet dit jaar examen. En al googelend kom ik erachter dat ik degene ben die er verantwoordelijk voor is waarom mijn school dit jaar weer niet bij het rijtje met 100% geslaagd zal komen.

Ik voldoe als ouder namelijk lang niet aan het rijtje met ondersteuning voor je eindexamen-kind. Op de officiële site van ‘examenoverzicht’ staat een duidelijke lijst hoe je je kind moet bijstaan en een optimale thuisomgeving kunt creëren. En dat werkt slagings-bevorderlijk!

Ik noem er een paar:

“Zorg dat het huis opgeruimd is”. Ik kijk om me heen, en constateer dat die aanbeveling is mislukt hier in huis. Dan staat er: “Eet regelmatig en gezond”. Die heb ik dan deels wel goed gedaan; want ik heb ladingen kopjes thee op haar kamer afgegeven. Alleen de chocola die ik er bij deed had een appel moeten zijn begrijp ik.

Bij de volgende scoor ik echt nul punten: “verwen je kind met kleine attenties; zet een geurig lavendelplantje op het bureau, het helpt om stress tegen te gaan”. Ik lees de alinea nog eens over; het staat er echt: een lavendelplant! Nooit aan gedacht.

Gelukkig wordt mijn mislukte-ouder-gevoel door de volgende aanbeveling een beetje afgezwakt: “overdrijf niet, zorg ervoor dat je kind niet teveel in de watten wordt gelegd”.

De volgende: “Luister naar je kind wanneer zij wil praten”. Ai, er schiet me weer een miskleun in gedachten: toen ik met manlief in gesprek was en tegen haar riep “niet nu!”

En “jouw gedrag kan het gedrag van je kind versterken of verzwakken” is voor een stresskip als ik wel confronterend.

Ze sluiten af met: “Maak geen ruzie en bekritiseer je kind niet”.

Ik voldoe maar aan drie van de twaalf aanbevelingen en zal haar vanavond vertellen dat het niet erg is als ze zakt; en dat het aan mij ligt.

Toch fijn dit soort verhelderende sites. Ik denk alleen dat die gemaakt is door iemand zonder puber in huis.