de bemanning van Short Stirling BK716 bommenwerper
de bemanning van Short Stirling BK716 bommenwerper Eigen foto

Speciale uitzending herdenking Short Sterling BK716 bommenwerper

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND - Omroep Flevoland zendt dinsdag 12 oktober de herdenkingsceremonie Short Stirling BK716 bommenwerper rechtstreeks uit. Bij deze ceremonie in Almere wordt het monument ‘Rise’ door H.K.H. Prinses Margriet onthuld. Dit beeld herinnertaan de zeven omgekomen bemanningsleden.

De geallieerde bommenwerper werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 door een Duits vliegtuig neergeschoten. De bommenwerper vloog een missie naar Berlijn, maar kwam nooit meer terug op de thuisbasis Downham Market in het Engelse Norfolk. Het stortte vervolgens in het IJsselmeer, in wat nu het Markermeer is. Van de zeven inzittenden waren er vijf van Britse afkomst en twee Canadezen.

Vorig jaar zijn de resten van het toestel en van de bemanning geborgen. Bij de berging is het toestel geïdentificeerd als de BK716. Voor de nabestaanden is na 77 jaar duidelijkheid wat er met de bemanningsleden is gebeurd. De onthulling van het monument ‘Rise’ in Almere is dan ook een belangrijke afsluiting voor de nabestaanden; zij zijn ook uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens de herdenking. Omroep Flevoland zendt de herdenking rechtstreeks uit.

(Tekst loopt onder de foto verder)


kunstenares Laura O’Neill aan het werk aan de eerste versie van het beeld - Omroep Flevoland

Het monument ‘Rise’ is gemaakt door de Britse kunstenares Laura O’Neill. Ze heeft een levensgroot beeld gemaakt van een Britse soldaat, die op een onderdeel uit het motorblok van het vliegtuigwrak zit. De soldaat staat symbool voor de zeven omgekomen bemanningsleden. Er is ook een kinderboek gemaakt, dat het verhaal van de bemanning van het vliegtuig vertelt. Het boek is inmiddels ook in het Engels vertaald en verspreid over een aantal scholen in Canada.

De speciale uitzending vanuit het Bos der Onverzettelijken in Almere begint om 13.50 uur en duurt tot circa 15.00 uur. Het programma is rechtstreeks te volgen op TV en online. Tevens wordt er gedurende radio-uitzending regelmatig overgeschakeld naar de herdenkingsceremonie. Voor meerdere informatie over de frequenties van Omroep Flevoland: https://www.omroepflevoland.nl/info/frequenties

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56