Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Gemeentelijke subsidieregeling moet overstap naar nieuwe duurzame energiebronnen aantrekkelijker maken

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE ā€“ De overgang naar nieuwe energie (energietransitie) staat in gemeente Zeewolde hoog op de agenda. Naast de maatregelen en initiatieven die de gemeente zelf uitvoert, wil zij ook anderen motiveren en ondersteunen bij hun inspanningen om nog meer energie te besparen en/of over te stappen naar nieuwe duurzame energiebronnen. Daarvoor komt de gemeente met de subsidieregeling ā€˜Stap in de Energietransitieā€™. 

Deze subsidiemaatregel moet lokale initiatieven stimuleren om projecten te initiƫren die meehelpen aan de energietransitie. Dit gebeurt direct door projecten financieel te ondersteunen, maar ook indirect door voorbeeldwerking en informatievoorziening.

De subsidie kan aangevraagd worden door ondernemingen, maatschappelijke organisaties, energiecoƶperaties, woningbouwcorporaties, sportverenigingen maar ook groepen burgers die zich hebben georganiseerd met rechtspersoon.

Doel

Het doel is uiteindelijk om in Zeewolde het gebruik van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld olie, kolen, gas) terug te dringen en veel te besparen op energie. ā€œDeze subsidiemaatregel kan organisaties net over de drempel helpen om een bijdrage te leverenā€, licht wethouder Wim van der Es toe. ā€œIs bijvoorbeeld het clubhuis van een sportvereniging toe aan renovatie, dan kan het energiepunt met deze subsidiemaatregel ook beetgepakt worden.ā€ De subsidie is ook interessant voor burgers die bijvoorbeeld samen met buurtbewoners in de straat of wijk zonnepanelen en/of warmtepompen willen plaatsen en/of woningen willen isoleren.

Voor de uitvoering heeft de gemeente tot eind 2022 een budget van 550.000 euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit het Uitvoeringsprogramma Energie.

Eisenpakket

Met een minimum van 5000 euro en een maximum van 25.000 euro per project gaat het om redelijk forse bedragen die de gemeente uittrekt voor het stimuleringsplan. De subsidieaanvragers zijn in twee groepen (a en b) verdeeld die aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo moeten ondernemingen (groep a) zelf ook een deel financieren; de subsidie mag uiteindelijk niet meer dat 50% zijn van de totale subsidiabele kosten zijn. Voor de tweede groep (groep b); de maatschappelijke organisaties, energiecoƶperaties, woningbouwcorporaties, sportverenigingen en burgers die zich hebben georganiseerd met rechtspersoon, wordt een geringe eigen financiƫle inbreng en/of medefinanciering verreist, bijvoorbeeld via crowdfunding bij elkaar gebracht. De inbreng mag ook in natura, bijvoorbeeld door mee te helpen bij het project, mits aannemelijk en aantoonbaar en volgens de kwaliteitseisen.

De tweede groep kan voor grotere projecten ook gebruik maken van de zgn. ā€˜vermenigvuldigingsregelingā€™. De aanvrager dient dan een minimale lening van 75.000 euro aan te gaan bij een kredietverstrekker. De gemeente vult dit bedrag aan met een subsidie van maximaal 25.000 euro.

Aanvragen subsidie

De subsidieregeling aanvragen kan via www.zeewolde.nl/energietransitie. Informatie en advies over subsidies voor duurzame maatregelen is te vinden op www.energieloketflevoland.nl.

Particulieren

Individuele inwoners kunnen overigens geen aanspraak maken op deze subsidieregeling. Voor hen is het mogelijk om de duurzaamheidslening aan te vragen bij de gemeente, zie www.zeewolde.nl/duurzaamheidslening.