Datapark - schetsontwerp (zicht in zuidwestelijke richting vanaf de Knardijk richting projectlocatie)
Datapark - schetsontwerp (zicht in zuidwestelijke richting vanaf de Knardijk richting projectlocatie) Gemeente Zeewolde

Gemeente en provincie zien vrijwel alleen maar voordelen aan de komst van een ‘hyperscale’ datacenter

· leestijd 3 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Gemeente Zeewolde wil Trekkersveld I, II en III, parallel aan de Gooiseweg, uitbreiden met een nieuw, 201 ha groot, bedrijventerrein: Trekkersveld IV. Het project bestaat uit twee onderdelen: 35 ha is bestemd voor verdere uitbreiding van het huidige bedrijvenpark voor middelgrote en grote bedrijven in de sectoren transport, logistiek, productie, groothandel en industrie. Het grootste deel van het terrein, 166 ha, is bestemd voor het ontwikkelen van een campus waarop een datacenter wordt gevestigd; een gebouw waar (grootschalige) dataopslag en dataverwerking plaatsvindt. 

Vanwege de vele vragen die datacenters momenteel zowel lokaal, regionaal als landelijk oproepen, heeft het college van B&W besloten om de toekomstige ontwikkeling in een persconferentie nader toe te lichten. Dat gebeurde vanmorgen, woensdag 24 februari, door coördinerend wethouder Egge-Jan de Jonge, wethouder Ruimtelijke Ordening Wim van der Es en gedeputeerde economische zaken Jan Nico Appelman. 

Ontwerp bestemmingsplan
Het toekomstige bedrijventerrein is nu nog landbouwgrond. Vier agrarische ondernemers zullen plaats moeten maken voor ontwikkeling. Dat gebeurt volgens wethouder De Jonge in goed overleg. Om de plannen mogelijk te maken moet eerst een bestemmingswijziging plaatsvinden. In het ontwerp bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt staat omschreven wat er gebouwd mag worden en aan welke voorwaarden er moet worden voldaan om in dat gebied te mogen bouwen. Met het ontwerpbestemmingsplan is ook een MER (Milieu Effect Rapportage) gemaakt. Hierin worden de effecten van de voorgestelde bestemmingswijziging nader bekeken en staan de randvoorwaarden beschreven waaraan de ontwikkeling dient te voldoen. “De conclusie van de MER vormt geen belemmering om door te gaan met de ontwikkeling”, aldus wethouder Van der Es.
De ontwerpplannen en –besluiten zijn in te zien via: ruimtelijkeplannen.nl en www.zeewolde.nl/trekkersveld4

Voorsorteren op de toekomst
Gemeente Zeewolde en provincie Flevoland zien vooralsnog alleen maar voordelen bij de komst van het datapark in Zeewolde. Met de ontwikkeling van het bedrijvenpark en het datapark op Trekkersveld IV zeggen zij ‘zich voor te sorteren op de toekomst’. “Op weg naar meer kennis, meer werk, meer ruimte om te ondernemen met kansen voor nieuwe vormen van energie.”

Qua data-logistiek wordt het datacenter Zeewolde volgens wethouder De Jonge ‘het meest effectieve datacenter ter wereld’. Welke naam achter het datapark schuilgaat wilde de wethouder (nog) niet zeggen. “De naam doet er niet”, aldus wethouder De Jonge. “Belangrijk voor ons is de juiste milieueffecten te beoordelen en te onderzoeken.” 

Groene energie-slurpers?
Een schetsontwerp laat zien dat in het datapark vijf datahallen worden gebouwd met daaromheen ondersteunende faciliteiten, interne ontsluitingswegen en groen- en watervoorzieningen. Op beweringen dat datacenters als grootverbruikers van energie de zwaar gesubsidieerde lokale groene energie zouden opsouperen geeft De Jonge aan dat het datacenter in Zeewolde stroom van het hoogspanningsnet gaat gebruiken en dat het park daarom wordt voorzien van een verzwaard en versterkt onderstation. “Dit zal in samenwerking met Tennet worden gerealiseerd.” De projectwethouder vult aan dat ‘stroomontwikkelaars juist blij zijn met grote afnemers als een datacenter. Zo geeft bijvoorbeeld Vattenfall aan dat grote afnemers zekerheid bieden op langere termijn en dragen zij bij aan een stabiel en robuust net’. Zonnepanelen op het dak van het datacenter zijn, om risico’s uit te sluiten aan het kapitaal binnen de gebouwen, niet mogelijk. 

Hergebruik restwarmte
Wat betreft hergebruik van restwarmte ziet gemeente Zeewolde een regionale kans. “Daarom hebben we samenwerking gezocht met gemeente Harderwijk en de provincies Flevoland en Gelderland”, aldus Van der Es. “Beide gemeenten en provincies zien kansen om de restwarmte te hergebruiken en af te zetten in een regionaal warmtenet.” Op het ogenblik loopt een haalbaarheidsonderzoek hiernaar. De wethouder geeft aan dat het zit in de manier van koelen waardoor restwarmte mogelijk is her te gebruiken. “De moeilijkheid zit in de snelheid van de innovatie. Het voordeel is dat we vanaf de start meedenken over de ontwikkeling hiervan.”

Voor het koelen zal het datacenter in Zeewolde gebruik maken van het oppervlaktewater uit de Hoge Vaart. “Op piekmomenten kan dat betekenen dat het water in een straal van 80 meter 1 graad warmer wordt”, aldus De Jonge. “Wij hebben hier contact over met het Waterschap. Voor wat voor effect het gebruik van oppervlaktewater zou kunnen hebben voor de agrariërs bieden we LTO afdeling Zuid de mogelijkheid om vragen te stellen.”

Voordeel voor inwoners
Volgens gedeputeerde Appelman is het datacenter een ‘essentieel onderdeel in de digitale infrastructuur’ en aantrekkelijk voor het MKB om verder te digitaliseren. “Dan is het goed om zo’n datacenter in je nabijheid te hebben.”

Op de vraag welk voordeel het datacenter heeft voor de inwoners van Zeewolde geeft wethouder De Jonge aan dat de initiatiefnemer heeft aangegeven te willen investeren. “Niet alleen in de gemeente, maar ook in de regio.” Zo wordt ondersteuning verwacht voor onderwijs en maatschappelijke organisaties. 

De Jonge houdt vast aan de werkgelegenheid die het datacenter zal opleveren. “In de constructiefase, die in totaal vijf tot zeven jaar gaat duren, zal er continue werk zijn voor zo’n 1000 tot 1500 werknemers. Ingezet wordt op lokale en regionale bedrijven. Als het datacenter klaar is kan het aantal werknemers doorgroeien naar 410.”

Voor de gemeente betekent de komst van de tech-gigant geld in het laatje. “Laten we daar niet omheen draaien”, aldus De Jonge. “de komst van het datacenter betekent voor de gemeente structurele inkomsten en een grotere en stabielere begroting.” 

luchtfoto bestaande situatie
Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 18 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport 23 uur geleden