Lachgas canister
Lachgas canister Internet

Zorgen om toegenomen jeugdoverlast

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Het schijnt dat het aantal meldingen van jeugdoverlast in Zeewolde drie keer zoveel is dan het jaar daarvoor. Het aantal van 2020 is volgens de burgemeester op 199 meldingen gekomen. En dat is een probleem, waar wat aan gedaan moet worden, zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter. En terecht! Maar alles wel bekijken in de juiste proporties.  

In de tijd van de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona) zijn vele ouders thuis komen te werken. En vele jongeren mochten de straat niet of nauwelijks op. Gezien daarvoor het ā€˜zien van elkaarā€™ beperkt was tot de momenten tot iedereen thuis was, zaten de personen nu de hele dag op elkaars lip. Wat geen succes te noemen is voor een aantal personen. Met name voor jongeren, die ook willen opgroeien en dingen doen die voor  deze jongeren ā€˜op dat moment binnen het interessegebied valtā€™.   

Natuurlijk de jongeren zijn thuis en gaan dingen onderzoeken. En dan kom je juist met de verkeerde zaken in aanraking. Noem drugs. De vraag is nu, hoe men aan die rotzooi kan komen. Noem bijvoorbeeld de canisters lachgas. Ze zijn niet of nauwelijks ergens verboden. Overal te verkrijgen en van het een komt het ander. Er zijn plaatsen gezien, waar die lege canisters gewoon in de bushokjes lagen. Niet een, maar vele. Want tenslotte als iets leeg is, pleuren we die dingen gewoon op straat. 

En dan hebben we meteen twee problemen te pakken. Hoe komen jongeren aan zaken die ze niet moeten gebruiken en waarom wordt het afval gewoon op straat weggegooid. Het zijn zaken die de aandacht nodig hebben. Veiligheidsregioā€™s - waarin de burgemeesters vertegenwoordigd zijn - moeten eens meer aandacht gaan schenken aan dit soort zaken. 
Natuurlijk heeft de burgemeester gelijk als hij zegt dat de jongeren terug op het rechte pad moeten en dat de oplossing bij de ouders ligt. 

Echter dat laatste is maar voor gedeelte - wel het grootste deel - de ouders aan te wrijven. Natuurlijk hebben de ouders de verantwoordelijkheid om hun kinderen goed op te voeden. Goed zodat ze op de juiste manier in de maatschappij terecht kunnen komen. Natuurlijk kunnen de ouders niet zeggen, dat het niet hun probleem is en dat de politie of de gemeente het maar moet oplossen. 
Maar het kan de ouders wel een stuk(je) makkelijker gemaakt worden, als het moeilijker wordt gemaakt als de kinderen van 12, 13 en 14 maar ook die van tien jaar ouder om aan drugs te komen. Wat voor soort drugs dan ook. Dit soort zaken horen niet op straat en zeker niet bij de kinderen terecht komen. Laten we daar eens aan gaan werken. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30