Skatebaan Zeewolde
Skatebaan Zeewolde YouTube

Luisteren is ook een vak

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Marin Jongetjes had laatst een interview / artikel over hangplekken in Zeewolde. Nu ken ik Zeewolde een beetje, ik heb er een tijd moeten bivakkeren, maar inderdaad het aantal hangplekken is niet groots te noemen.

En ja, de hangplek, het wordt in het artikel zelfs ‘één officiële hangplek’ genoemd, is nu net niet iets wat voor iedereen is. Maar als jongeren vragen om meer hangplekken in het dorp, waarom wordt er dan niet geluisterd, is mijn simpele vraag. 
In de tijd dat ik bivakkeerde in Zeewolde was de hangplek altijd voor de supermarkt, de AH. En ja, op die manier krijg je fricties tussen winkelend publiek en jongeren die voor de deuren hangen. Maar zeg nu eens een keer zelf: kunnen die jongeren dan ergens anders heen? 

Skatebaan
Straathoekwerker Marin Jongetjes zegt in het artikel om meldingen van overlast te maken en jongeren aan te spreken op de overlast. Terecht mogelijk, maar waar moeten de jongeren heen dan? 
In deze Coronatijd is het al helemaal niet meer uit te houden. Meerdaagse evenementen zijn verboden en eendaagse evenementen worden alleen maar geaccepteerd onder strenge voorschriften, zoals de 750-regel en het controleregime. 

Zeg nu eens zelf: waar moeten de jongeren dan heen? Wat kunnen ze nog doen? Met z’n allen naar de skatebaan lijkt me niet de juiste oplossing. Is er ooit wel eens serieus nagedacht over meer hangplekken? Hangplekken waar men met de eigen vrienden kan verblijven. Het zijn niet allemaal niet diezelfde hangers die bij de skatebaan ‘moeten hangen’. Tenslotte wordt men als jongere steeds maar naar die skatebaan gestuurd. 

Overlast
Ja, ok in 2020 zijn er bijna 200 meldingen geregistreerd van jongerenoverlast. Ook in dit jaar al zo’n 34. Dit loopt terug, mede gezien de pandemie, maar het blijft wel veel. Aan de ene kant is er meer overlast door de maatregelen van de Coronacrisis en aan de andere kant loopt het aantal meldingen ook terug door die zelfde Coronacrisis. Ra, ra, ra … 
Het aantal hangplekken is niet uitgebreid, omdat als men in het gemeentehuis gaat nadenken over bestemmingsplannen, gewoon geen aandacht besteed aan de jongeren en dus geen plaatsen inruimt voor hangplekken. Het zou zo handig zijn, als men eens na ging denken over de gehele gemeenschap, dus ook over de jongeren. Laat jongeren gewoon eens meepraten. 

Op het moment dat jongeren mee kunnen denken - zeker ook over de hangplekken en inrichting van nieuwe bestemmingsplannen - dan zal de overlast teruglopen. En kan men aan de toekomst gaan denken. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek