Afbeelding
Foto: Jack S

Prijs openbaar opladen auto’s in Flevoland hoger dan elders

· leestijd 1 minuut Ingezonden

FLEVOLAND - Het scheelt flink in de portemonnee waar je in Nederland je auto oplaadt. In Flevoland ben je duur uit. Per kWh betaal je binnen de provincie 26,4% meer dan elders in het land. Het is hiermee zelfs de een-na-duurste provincie van Nederland. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Gemiddeld kost een kWh stroom bij een Flevolandse laadpaal 50 cent. Het landelijk gemiddelde komt neer op 39 cent per kWh. Alleen in Utrecht (51 cent) is je elektrische auto opladen nog duurder dan in Flevoland. De goedkoopste provincie om je auto op te laden bij een publiek laadpunt is Overijssel. Hier betaal je per kWh gemiddeld slechts 31 cent. Daar komen nog wel de eventuele kosten van je laadpas bij. 

Alle gemeenten zijn prijzig

Het gemiddelde laadtarief varieert in Flevoland van 47 cent per kWh in Zeewolde tot 50 cent per kWh in Noordoostpolder en Almere. Alle gemeenten zijn hiermee duurder landelijk gemiddeld. Ter vergelijking: je bent hier ongeveer twee keer zoveel kwijt dan in de goedkoopste gemeenten van Nederland. In het Overijsselse Losser of Staphorst ben je gemiddeld per kWh namelijk slechts 25 cent kwijt. Toch is het in Flevoland nog niet zo gortig als op Terschelling. Hier ben je gemiddeld 60 cent per kWh kwijt.

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond,  ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. “Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.”  

Bekijk hier de gemiddelde kosten per gemeente.

Ondergrondse parkeergarages het duurst

Hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto kan ook sterk variëren per type parkeerplek. Zo kost het opladen in een ondergrondse parkeergarage je gemiddeld 16,8% meer dan bij een parkeerplek op straat. Ook op parkeerterreinen en in ‘gewone’ parkeergarages betaal je meer dan langs de weg (+13,6%).