Afbeelding
Aangeleverd

Minder zorgpolissen, maar wel meer keuze voor consument

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Dit jaar is er voor de consumenten meer te kiezen op het gebied van zorgverzekeringen dan vorig jaar. Dit valt te halen uit de Monitor zorgverzekeringen 2020 die de Nederlandse Zorgautoriteit in september publiceerde. Een zorgpolis kiezen is dit jaar dus in principe wat moeilijker dan in het verleden, wat enigszins opvallend is te noemen. Het totale aantal zorgverzekeringen is namelijk afgenomen, dus je zou zeggen dat het makkelijker wordt om een keuze te maken. Toch is dit niet het geval, want de zorgpolissen die er nog zijn verschillen nog meer van elkaar dan vorig jaar. 

Maak een keuze uit 55 basisverzekeringen

Dit jaar zijn er in totaal 55 basisverzekering waar je uit kunt kiezen. Dat klinkt veel, maar vorig jaar waren er zelfs meer. Het aantal is namelijk gedaald met vier basisverzekeringen. Desondanks is het aantal zorgpolissen dat inhoudelijk verschilt van elkaar juist weer met vier gegroeid. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is het op die manier eenvoudiger geworden voor Nederlanders om een passende keuze te maken als het gaat om de zorgpolis. Zo kun je als student natuurlijk kiezen om de goedkoopste studenten zorgverzekering af te sluiten. Hierbij is de kans bovendien groot dat je ook in aanmerking komt voor zorgtoeslag, extra lekker! 

NZa bang voor risicoselectie van zorgverzekeraars

Toch is de Nederlandse Zorgautoriteit niet blij met alle ontwikkelingen op de markt van de zorgverzekeringen in ons land. Zo is de NZa bang dat de Nederlandse zorgverzekeraars doen aan het zogeheten risicoselectie. Deze angst is er bij de autoriteit omdat het ziet dat de zorgverzekeraars zich vaak richten op een specifieke groep met hun marketing. Hier is het effect ook zeker van te zien in de praktijk volgens de Nederlandse Zorgautoriteit. Jonge en gezonde mensen kiezen namelijk steeds vaker een andere polis dan de chronisch zieken en ouderen. 

Financiële compensatie voor zorgverzekeraars werkt niet helemaal goed

De zorgverzekeraars die in ons land relatief veel ouderen en chronisch zieken verzekeren worden financieel gecompenseerd door de overheid. Deze compensatie wordt gegeven doordat de verzekeraars door dergelijke verzekerden extra kosten maken. Toch ziet de Nederlandse Zorgautoriteit dat de financiële compensatie voor de bepaalde groepen niet helemaal goed werkt. De NZa maakt zich dan ook zorgen dat de verzekeraars eerder geneigd zijn om de risico’s zo klein mogelijk te houden in plaats van zich te richten op het regelen van de goede zorg, wat zeker geen goede ontwikkeling is volgens de autoriteit. 

Advies aan het ministerie van Volksgezondheid

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het ministerie van Volksgezondheid daarom geadviseerd om maatregelen te nemen door de financiële compensatie voor de zorgverzekeraars eens goed tegen het licht te houden. Mogelijk zal de compensatie dus worden veranderd in de toekomst. De monitor toont daarnaast ook aan dat meer dan 83 procent van de Nederlanders een aanvullende dekking heeft afgesloten bij de zorgverzekering. Dit is een klein beetje minder dan vorig jaar, destijds had net geen 84 procent zo’n verzekering. Met name mensen die niet collectief zijn verzekerd nemen minder vaak een aanvullende verzekering.