Afbeelding
aangeleverd

Je baankans vergroten? Pas je cv aan per vacature

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Misschien herken je dit: je bent uren bezig met het schrijven van het perfecte cv. Om inspiratie op te doen kijk je naar een cv voorbeeld en als je eindelijk klaar bent, stuur je hetzelfde cv mee met elke sollicitatie. Toch word je niet uitgenodigd voor een gesprek. Je baankans vergroten? Dan ga je een cv maken dat je telkens aanpast aan de vacature!

Een cv op maat

Wanneer je gaat solliciteren, zul je al gauw merken dat elke vacature anders is. Zo kan de functienaam net iets anders zijn: marketing medewerker, online marketeer maar ook marketing specialist. De grootte van het bedrijf is anders, de bedrijfscultuur verschilt, maar ook het takenpakket kan per vacature net iets variëren. Stuur je hetzelfde cv naar al deze vacatures, dan is de kans groot dat jouw cv niet goed genoeg aansluit. Het resultaat? Je wordt niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Met een op maat gemaakt cv kun je elk onderdeel perfect afstemmen op de functie en inspelen op de vereisten en kwaliteiten die worden genoemd in de vacaturetekst.

Hoe pas ik mijn cv aan op een vacature?

Misschien klinkt het als een berg werk om telkens je cv aan te passen, maar met een goede voorbereiding levert het je een cv op die naadloos aansluit op de vacature en je droombaan steeds dichterbij komt.

Schrijf een basis cv

Als eerste begin je met het schrijven van een basis cv. Dit basis cv – ook wel moeder cv genoemd – is een document waarin je alles wat je ooit hebt gedaan vermeldt. Alle banen die je hebt gehad, je takenpakket per functie, een lijst van opleidingen en trainingen met uitgebreide details, enzovoorts. Zorg voor een zo compleet mogelijke weergave van je werkervaring, opleidingen, cursussen, stages, nevenactiviteiten, vaardigheden, eigenschappen en interesses.

Natuurlijk wordt dit cv nooit verstuurd als je gaat solliciteren. Wat je gaat doen is de informatie als basis gebruiken om straks een cv op maat te creëren.

Aanpassen naar de vacature

Leuke vacature gevonden? Dan is de volgende stap het doornemen van de vacaturetekst. Neem je basis cv erbij en laat alleen die onderdelen erin staan die relevant zijn voor deze functie. De rest haal je eruit. Let er wel op dat er geen gaten in je cv komen en zorg dus voor een goede overloop. Recruiters en werkgevers lezen graag korte en krachtige cv: twee pagina’s is meer dan voldoende.

Pas je persoonlijk profiel altijd aan

Een cv wordt pas echt een persoonlijk document met het toevoegen van een persoonlijk profiel. Juist deze tekst leent zich er uitstekend voor om aangepast te worden per vacature.

Kijk naar je schrijfstijl

Een andere goede binnenkomer is je schrijfstijl. Wil je werken bij een jong en hip bedrijf? Laat dit terugkomen in de manier waarop je schrijft. Is het een meer gedegen en conservatieve organisatie? Ga dan voor een goede zakelijke toon.

Sollicitaties die opvallen, worden met aandacht bekeken. Een cv dat goed aansluit op de vacaturetekst is meestal een winnend cv. Het loont zich dus je cv aan te passen per vacature!