Afbeelding
Aangeleverd

Lowlands weer aan het opbouwen, solar carport in gebruik

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het zal een speciaal gevoel teweegbrengen bij organisatie, medewerkers en de bewoners in de buurt: Lowlands is weer begonnen aan de opbouw van het festival dat op 19 augustus losbarst. Bovendien is het driedaagse dorp vol muziek en andere cultuur duurzamer dan ooit: de grootste solar carport ter wereld is al in bedrijf.

Duurzaamheid

Na een jaar afwezigheid staat iedereen te trappelen: publiek, artiesten en Lowlands zelf, dat in mei al de solar carport in bedrijf zag gaan. Deze is gebouwd op de 35 hectare aan parkeerterreinen rondom het festival, waar 90.000 zonnepanelen 10.000 huishoudens van stroom voorzien. Daarmee is Lowlands in één klap het duurzaamste festival in Nederland. Op de website wordt trots melding gemaakt van de carport en tevens aangemoedigd met het openbaar vervoer te komen. Op het gebied van afvalverwerking, transport (het aantal vervoersbewegingen is sterk teruggebracht dankzij slimme maatregelen) en horeca zijn ook veel stappen gezet in de loop der jaren.

Op de fiets naar Lowlands

Met name vanuit omliggende gemeentes, zoals Zeewolde, is een fietstocht een andere populaire manier van reizen. Al sinds het festival neerstreek in de Flevopolder, laden muziekliefhebbers hun tent, tray bier en andere zaken op hun fiets en maken er een kleine fietsvakantie van. Lowlands waardeert dit vanzelfsprekend: er zijn speciale fietsenstallingen die in de gaten worden gehouden, maar een fietsverzekering is nooit overbodige luxe, zeker voor wie er vaker op uit trekt op de pedalen.

Artiesten

Omdat ook de muziekwereld een tijd heeft stilgelegen, zal het aanbod aan artiesten tijdens het samenstellen van het programma uitgebreid (geweest) zijn. Zoals altijd bestrijkt de organisatie vrijwel het gehele spectrum der popmuziek volgens de ‘voor elk wat wils’-gedachte. Een gelouterd podiumbeest als Liam Gallagher (ex-Oasis) of dance-routiniers als The Chemical Brothers zijn doorgaans goed voor een bomvolle Alpha-tent, net als het terugkerende Kyteman’s Hiphop Orkest. De Nederlandse hiphop wordt verder vertegenwoordigd door Typhoon en The Opposites, voor minder tot de verbeelding sprekende namen als Dubioza Kolektiv en Mahalia is traditioneel ook plek ingeruimd. Daarnaast is er een groot aanbod aan theater, dans, toneel en literatuur. Een steevast terugkerend maar nooit aangekondigd programmaonderdeel is de spontaniteit en vindingrijkheid van de bezoekers.

Lowlands en corona

Begin juli is men al begonnen met de opbouw van het driedaagse festivaldorp, dat dit keer natuurlijk te maken krijgt met de regelgeving aangaande het coronavirus. Zoals het er nu naar uitziet moeten festivalgangers zich vooraf laten testen of bij de entree een vaccinatiebewijs kunnen overleggen. Mondkapjes zijn niet verplicht en de anderhalvemeterregel geldt niet. “Hopelijk laat de politiek op korte termijn weten aan welke concrete voorwaarden je moet voldoen als je Lowlands wilt bezoeken”, communiceert het festival.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30