Afbeelding
Aangeleverd

Binnenkort genieten van de eerste echte surfgolven in Nederland?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Surfliefhebbers weten dat er in Nederland goed gesurft kan worden. Het lage land, de polders en de harde wind, zorgen er vaak voor dat in de Nederlandse meren en in de Noordzee volop gesurft kan worden. Alleen golven in perfecte hoogte, kracht en vorm? Dat is maar enkele dagen per jaar. Binnen een jaar kunnen surfers terecht bij Nederlands eerste surfpool.

Wat is een surfpool?

Er zijn landen, zoals Nederland en België, waar best veel surfliefhebbers wonen, maar die eigenlijk betere golven zoeken. Een surfer is op zoek naar de perfecte golf. Een golf die hoog is, een ideale vorm heeft om over te surfen en daarbij ook de perfecte kracht heeft. Het merendeel van de dagen zijn deze surfgolven niet aan de Noordzee te vinden. Hoewel de golven voor velen soms al hoog en krachtig genoeg zijn, zijn dit niet de perfecte golven voor surfers. De echt hardcore surfers weten waar op de wereld de perfect golven voorkomen. Deze locaties liggen vaak aan de Stille Oceaan en Indische Oceaan. Nederlandse golven in de Noordzee zijn voor de echte surfers niet perfect genoeg. Maar in een surfpool kunnen deze golven wel gerealiseerd worden. Een surfpool is een kunstmatig aangelegd bassin, waarin mechanisch de golven gecreëerd kunnen worden. De golven kunnen helemaal natuurgetrouw aangepast worden aan de meest ideale surfomstandigheden waar ook ter wereld. Een echte professionele surfpool bestaat in Nederland nog niet, maar misschien wel vanaf 2022.

Wavepool de Eemhof in het Eemmeer

Wavepool de Eemhof moet Nederlands eerste echte surfpark worden, waar surfliefhebbers kunnen surfen op de perfecte golf. De basis is de surfpool. Deze is zo groot als een voetbalveld en hierin worden mechanische golven gecreëerd. Surfers hoeven nooit meer te wachten op die ene perfecte golf, de surfpool heeft altijd perfecte golven. Doorgewinterde surfers kunnen niet alleen een dagje surfen bij Wavepool de Eemhof, ze kunnen er ook overnachten in de aanwezige strandhuizen. Energie vergelijken voor groene energie hoeft het park niet te doen voor deze strandhuizen. Ze zijn namelijk al zelfvoorzienend met zonnepanelen en een kleine windturbine op het dak. Wavepool de Eemhof wordt gesteund door het nabijgelegen vakantiepark de Eemhof, de lokale jachthaven Marina de Eemhof en de gemeenten Zeewolde, die al een lening van € 250.000,- heeft verstrekt.

Wanneer start de bouw?

De plannen zijn klaar, de nodige steun is er, de gemeente heeft de vergunningen rond, dus waarom nog wachten met bouwen? De totale bouwkosten zijn ruim 10 miljoen. De banken zijn bereid om de helft hiervan te financieren en de andere helft moet van externe financiers komen. Volgens de initiatiefnemer is de financiering deels rond, maar is het nog wachten op één buitenlandse financier. Het rondkomen van de deal met deze financier heeft door corona vertraging opgelopen. Zoals het er nu naar uitziet, zal vanaf 2022 de spade de grond in gaan en kan er mogelijk ook volgend jaar al voor het eerst professioneel gesurft worden.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56