Afbeelding
Aangeleverd

Zorgverzekering bij corona in het buitenland

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Op vakantie naar het buitenland gaan in tijden van corona, is dat überhaupt nog mogelijk? Ja, het kan nog steeds, zolang er maar wel een aantal regels in acht worden genomen. Wie zich daaraan houdt kan ook in het buitenland op rekenen op vergoeding van diverse soorten medische zorg, mocht dat onverhoopt nodig zijn.

Reiziger blijft zelf verantwoordelijk

De reisadviezen die de Nederlandse overheid met het oog op de coronapandemie verstrekt, zijn exact dat. Adviezen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de buitenlandreiziger om dit soort adviezen wel of niet op te volgen. Er bewust voor kiezen om naar een oranje- of roodgekleurd gebied te gaan, kan echter wel gevolgen voor de dekking van de verzekering hebben op het moment dat de reiziger er onverhoopt medische hulp nodig heeft. Overigens is vergoeding van medische zorg in het buitenland nooit helemaal zeker. Wie zekerheid wil raadpleegt een zorgvergelijker.

Vergoeding zorgverzekering bij code groen of geel

Heeft de Nederlandse overheid een land of gebied een groene kleur gegeven, dan betekent dit dat er in principe geen veiligheidsrisico’s zijn. Is de kleur geel, dan is er wel een risico, maar is het beperkt. In groene en gele gebieden kan de reiziger voor de behandeling van een eventuele coronabesmetting gewoon een beroep op de spoedzorg van zijn of haar basisverzekering doen. Als kosten van die behandeling hoger zijn dan de kosten van een soortgelijke behandeling in Nederland, dan komen de meerkosten daarvan voor rekening van de verzekerde. Dit risico kan eventueel afgedekt worden via een aanvullende zorgverzekering of via een reisverzekering die ook een dekking voor medische kosten heeft. Verandert de kleurcode tijdens het verblijf van geel naar oranje, dan blijft de eerder genoemde dekking van kracht, maar moet de reiziger zich wel inspannen om het gebied zo snel mogelijk te verlaten.

Vergoeding zorgverzekering bij code rood of oranje

Bij kleurcode oranje en rood is er wat de Nederlandse overheid betreft sprake van een groot veiligheidsrisico. In het geval van code oranje wordt aangeraden om alleen maar strikt noodzakelijke reizen naar het land of gebied te maken. Code rood betekent dat reizen extreem gevaarlijk is en daarom compleet wordt afgeraden. Reizigers die toch naar dit soort locaties afreizen en daar verblijven kunnen weliswaar nog steeds gewoon een beroep doen op spoedeisende zorg via de basisverzekering. In oranje en rode gebieden is de kans daarentegen wel groot dat de aanvullende verzekering of reisverzekering niet bereid is om de eventuele meerkosten van een behandeling te vergoeden. Ook een mogelijke repatriëring naar Nederland komt in dat geval volledig voor rekening van de reiziger. Hetzelfde geldt voor eventuele extra verblijfskosten, als blijkt dat de reiziger voor het herstel van zijn of haar klachten langer in een oranje of rood gebied moet blijven.