Afbeelding
Aangeleverd.

Steeds meer stress; wat kunnen we eraan doen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Burn-out klachten en stress zijn al langere tijd steeds meer onderwerp van gesprek. Tijdens de coronacrisis leken steeds meer mensen stress te ervaren. Maarliefst 17,7% van de volwassenen ervaarden in 2020 heel veel stress. In Flevoland was dat aantal zelfs bovengemiddeld: 19,2%. Dat kwam uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 GGDā€™en, CBS en RIVM. Gelukkig hoeven problemen met de mentale gezondheid niet langer in de doofpot te worden gestopt. Steeds meer mensen krijgen begrip. Maar alleen begrip is niet meer voldoende. Die stress moet minder. Maar wat kunnen wij Zeewoldenaren doen om minder stress te ervaren? Bekijk de tips hieronder. 

Weg met de telefoon

De technologische revolutie heeft veel voordelen met zich meegebracht. We kunnen steeds eenvoudiger overal altijd alles vinden. Ook kunnen we anderen snel bereiken. Toch zit er ook een nadeel aan. Te wijten aan deze revolutie staan we tegenwoordig altijd ā€˜aanā€™. We zijn verslaafd geworden aan telefoongebruik. Maar iedere melding die we ontvangen, levert onderbewust steeds meer stress op. Daar komt het stukje sociale druk nog bij; mensen verwachten je 24/7 te kunnen bereiken. Hierdoor kom je niet meer tot rust. Het letterlijk weg doen van de telefoon gaat niet; we zijn er met zijn allen te afhankelijk van. Maar een pauze nemen van de telefoon kan wel! Leg daarom regelmatig de telefoon even weg en probeer dan volledig tot rust te komen.

Pak je rust

Voor sommige mensen is het heel lastig om goed hun rust te pakken. Tijdens de rustmomenten komen de to-do lijstjes in ons brein omhoog en denken we aan wat we allemaal nog ā€˜moetenā€™ doen. Gelukkig zijn er een aantal succesvolle methodes om tot rust te komen. Zo is meditatie al langere tijd een bewezen methode om stress te verminderen. Zeker nu er talloze hulpmiddelen beschikbaar zijn in de vorm van boeken, blogs en videoā€™s. Volgens Microdosing Institute is microdosing ook een goede manier om minder stress te ervaren.

Beweeg

Het klinkt misschien gek, maar om je mentaal beter te voelen is een fysieke activiteit belangrijk. Je focus ligt dan op je lichaam, en niet op je hoofd. Het voorkomt dus dat je continu aan het denken blijft. Daarbij is het wel belangrijk om een vorm van lichaamsbeweging te kiezen die bij jou past. Sporten tegen je zin in kan juist zorgen voor stress. Als je geen sportfanaat bent, is het daarom ook prima om bijvoorbeeld een lange wandeling te maken!

 

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30