Afbeelding
Aangeleverd

Wat verandert er voor Europese reizen door omikron?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Mensen die graag binnen Europa reizen of dat moeten voor werk is het niet ontgaan dat de komst van omikron roet in onze reisplannen gooit. Waar de EU in de zomer had geprobeerd om inreisregels gelijk te stellen, kiest het ene na het andere EU-land weer voor strengere regels. 

Wat is omikron precies

Omikron is een nieuwe coronavirus variant die onlangs in Zuid-Afrika werd ontdekt. Volgens onderzoekers is deze variant een ‘zeer ongewone verzameling van mutaties’. Door de vele mutaties kan dit virus mogelijk makkelijker langs ons immuunsysteem komen. Dat zou de kans op besmetting vergroten. Veel is nog onduidelijk wat betreft de nieuwe variant, maar toch zien we in Europa in en de wereld een sterke reactie van overheden. Grenzen worden opnieuw gesloten, en striktere eisen worden gesteld aan reizigers. 

Nieuwe inreisregels en waar je op moet letten

  • Volledige vaccinatie is voor enkele EU-landen niet meer genoeg. Voor de kerstperiode vereisen Italië, Zwitserland, Portugal, en het Verenigd Koninkrijk een negatieve coronatest van alle reizigers.
  • Nieuwe eisen aan vaccinatie: in Frankrijk is vanaf 15 januari 2022 je coronabewijs ongeldig als je langer dan 7 maanden geleden je tweede prik hebt gehad.
  • Extra test na aankomst: in Zwitserland zijn reizigers nu verplicht om tussen de 4de en 7de dag na aankomst nogmaals te testen (op eigen kosten)
  • Quarantaine: niet-gevaccineerden zijn bij aankomst in Italië verplicht om 5 dagen in quarantaine te gaan. 
  • Minimumleeftijd voor de testplicht overal anders. In Italië is een negatieve coronatest verplicht voor alle reizigers vanaf 6 jaar, in Zwitserland vanaf 16 jaar, en in Portugal vanaf 12. 
  • Soort test (PCR of Antigeen) en de geldigheidsduur van een test verschilt per land. 

Dit zijn een aantal belangrijke nieuwe regels waar je op moet letten voor reizen binnen Europa. Op Nederlandwereldwijd kun je de actuele regels zien die EU-landen ingevoerd hebben. Doorgaans wordt een nieuwe regel tenminste 2-3 dagen van tevoren afgekondigd. Dat zorgt voor net genoeg speling als je op reis gaat naar een land waar ineens een nieuwe regel is ingevoerd. In de week voor vertrek is het daarom essentieel om op de hoogte te blijven van de regelgeving.

Hoelang gelden nieuwe inreisregels

Landen zoals Italië hebben striktere inreisregels ingevoerd tot tenminste 31 januari 2022. Niet elk land heeft een datum gecommuniceerd. Het lijkt erop dat EU-landen de kerstperiode willen afwachten om te zien hoe omikron zich ontwikkelt, en of het eventueel mogelijk is om bepaalde inreisregels weer te versoepelen. 

Conclusie

Reizen binnen Europa tijdens de kerstperiode is mogelijk, maar wees erop voorbereid dat inreisregels vlak voor vertrek kunnen wijzigingen. Dat zou dus kunnen betekenen dat je verplicht bent om een coronatest af te nemen. Ook heeft bijna elk EU-land momenteel een soort digitaal passagiers formulier, vul dit dus op tijd in voor je reis.