Afbeelding
Aangeleverd

Wat is spouwmuurisolatie en waarom zou je het gebruiken?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De laatste jaren hoor je meer en meer over waarom het goed is om je huis goed te isoleren. Een groot aantal van die voordelen hebben betrekking op het klimaat. Als we met z’n allen teveel uitstoten, komt dat het klimaat niet ten goede met desastreuse weersomstandigheden als gevolg. Daar ondervinden we volgens deskundigen nu al de gevolgen van; overstromingen in Limburg, extreme hitte én kou in Noord-Amerika en ga zo maar door. Voor veel mensen is het klimaat een ver-van-je-bed-show, en daarom is het ook goed dat er ook wordt gesproken over de voordelen voor jezelf, mocht je je huis gaan isoleren. Een warmer huis en daardoor dus lagere stookkosten (en dat is met de huidige gasprijzen zeker fijn) zijn daarvan de belangrijkste redenen. Maar waar begin je als je je huis wilt gaan isoleren? Misschien heb je al wel eens gehoord over spouwmuurisolatie. In deze tekst leggen we je uit wat het is, en wanneer het voor jou interessant is om toe te passen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bezit je een huis dat gebouwd is tussen grofweg 1920 en 1970? Dan is de kans groot dat jouw woning een spouwmuur heeft. Een spouwmuur is eigenlijk niets anders dan een dubbele muur met ruimte ertussen. Deze ruimte is op te vullen met isolatiemateriaal. In de meeste gevallen wordt de spouwmuur volgespoten met speciaal isolatiemateriaal. Hierbij valt te denken aan glaswol vlokken, EPS parels of PUR schuim. Dit zorgt voor een goede isolatie van je woning. Je woning zal ‘s winters warmer aanvoelen, en zomers zal je woning de hitte langer buiten de deur weten te houden. Daarnaast wordt de kans op vocht- en schimmelplekken op je wanden aanzienlijk kleiner door het gebruik van deze vorm van isolatie. Naast deze praktische redenen is natuurlijk de economische reden ook een goede; doordat je huis de warmte beter binnenhoudt zul je minder stookkosten hebben. Plus-plus-plus dus! Andere materialen die ook wel gebruikt worden voor het isoleren van de wanden zijn pir isolatie, glaswol en steenwol.

Kun je spouwmuurisolatie toepassen bij nieuwbouw?

De woningen die na 1970 zijn gebouwd zijn voornamelijk voorzien van isolatie. Bij nieuwbouw is het dan ook niet meer dan gebruikelijk dat de wanden al tijdens het bouwproces geïsoleerd worden. Je zult er niet vreemd van opkijken dat dat niet gebeurt met korrels of schuim; super onhandig natuurlijk. Het isoleren van nieuwbouwwoningen gebeurt tegenwoordig met name met pir isolatie. Bij het gebruik van Pir-platen heb je met een relatief dunne plaat een hoge isolatiewaarde. Een alternatief (dat ook iets goedkoper is) is om je muur met glaswol of steenwol te isoleren. Aan wat voor prijzen moet je dan denken? Per vierkante meter betaal je voor pir isolatie tussen de 10 en 30 euro, afhankelijk van de hoeveelheid platen die je inkoopt. Gebruik je glaswol, dan ben je voor ongeveer 10 euro per vierkante meter klaar. Dit lijkt alles met elkaar een enorme investering, maar die heb je er met het wooncomfort en de lagere stookkosten zo weer uit. Benieuwd of jouw huis spouwmuurisolatie kan krijgen? Neem daarvoor contact op met een gespecialiseerd bedrijf.