Afbeelding
Foto: aangeleverd

De verschillende toepassingsmogelijkheden van LED verstralers

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Een verstraler wordt in de volksmond ook wel eens aangeduid met ´bouwlamp´. Dit is niet verwonderlijk, want op de bouwwerf worden verstralers erg veel gebruikt. De reden hiervoor is simpel. Er is op de bouwwerf behoefte aan goede bouwlampen, zodat werklui duidelijk zien waar ze mee bezig zijn en veilig kunnen werken. Aangezien er doorgaans maar weinig stroompunten voorhanden zijn, is het mogelijk om met één stroompunt een grote omgeving van helder licht te voorzien. Steeds vaker worden hiervoor ledstralers gebruikt. 

Waarom kiezen voor LED verstralers?

Wanneer u een verstraler wilt aanschaffen, dan kunt nog steeds de keuze maken tussen een verstraler met halogeenlamp of een verstraler met LED. De conventionele halogeen verstraler is weliswaar een betrouwbare, vervangbare lamp, maar de LED verstraler heeft toch wel heel wat meer voordelen. Uiteraard zijn een LED verstralers vele malen duurzamer. Zelfs bij intensief gebruik, gaat een LED verstraler zeker 15 tot 20 jaar mee. Dit gaat u niet lukken met een halogeen verstraler, omdat de lamp stuk gaat. Een LED verstraler wordt ook niet heet en is daarom veel veiliger in gebruik, vooral op de werkvloer. U hoeft niet zoals bij halogeen verstralers, te wachten tot de lamp is opgewarmd. Met een LED verstraler geniet u direct van de juiste verlichting. Bovendien is de levensduur van LED vele malen hoger (tot 10x) dan bij halogeen.

Let op kleurtemperaturen

De kleurtemperatuur van een LED verstraler geeft vooral de witbalans van de lamp aan. Dit is afhankelijk van hoeveel licht u nodig heeft voor uw toepassing. Kleurtemperaturen worden gemeten in Kelvin (K) en lopen van 0 tot 10.000K. Omdat u met een LED verstraler waarschijnlijk behoefte heeft aan veel lichtopbrengst, kiest niet voor een verstraler tussen de 0 en 3.000K. Dit is warm licht en geeft vooral sfeervolle verlichting. Dit kan wel gebruikt worden als tuinverlichting, bijvoorbeeld voor het verlichten van een boom. Als u wilt zien waar u mee bezig bent, dan bent u het beste af met een verstraler die rond de 6.000K geeft. U heeft dan koud licht en dit heldere en felle verlichting. Hebt u liever daglicht omdat koud licht iets te fel is, dan kiest u voor 4000 Kelvin. 

Aan welke stralingshoek heeft u behoefte?

De stralingshoek is een belangrijk punt om op te letten en is ook afhankelijk van waar u de LED verstraler voor gebruikt. Bent u aan het verbouwen in een niet al te grote ruimte? Dan heeft u geen zeer grote lichtbundel nodig. Wilt u een smalle straal creëren? Dan heeft u voldoende aan een LED verstraler met een stralingshoek tot 24° of 30°. Het voordeel van een smalle straal is dat ze veel verder reikt dan een brede straal. Gebruikt u een LED verstraler voor parkingverlichting? Dan heeft u een brede straal nodig. Kies dan voor verstralers met een stralingshoek vanaf 36° tot 60°. Voor zeer brede lichtbundels, waarmee u een zo breed mogelijk gebied kun beschijnen, kiest u voor verstralers met een stralingshoek van meer dan 60°. Met een stralingshoek van 100° tot 120° verlicht u in een zeer ruime omtrek met één enkele verstraler. De meeste LED stralers hebben een lichtbundel van 120°.

Voor welke toepassingen kunt u LED verstralers gebruiken?

Een LED verstraler kunt u zeer breed inzetten. Het grote voordeel van een LED verstraler, is dat u met één lamp zeer veel verlichting creëert. In veel gevallen hoeft u dan ook niet meerdere verstralers aan te schaffen. Bijvoorbeeld als u een LED verstraler als tuinverlichting gebruikt. Hiermee verlicht u de gehele tuin. Gebruikt u een LED verstraler voor gebouwverlichting, dan zal het doorgaan gaan om werkplaatsen, fabrieksgebouwen en magazijnen. In deze ruimtes heeft u altijd veel verlichting nodig en dit krijg u zeker met meerdere verstralers. Ook sporttereinen worden vaak voorzien van verstralers. Wederom om het voordeel dat er met weinig lampen veel licht te creëren is. Richtbare stralers kunnen erg handig zijn op bijvoorbeeld reclameborden of bedrijfslogo´s. Als ondernemer weet u zeker dat u met een LED verstraler ook ´s avonds goed zichtbaar bent, maar tegen minimale kosten. LED stralers zijn er in verschillende vermogens, variërend van 10W tot zelf 1000W.

Afbeelding
Man gewond na val te water van schip bij IJsseloog: KNRM Urk en kustwacht schieten te hulp 112 17 apr, 15:00
Afbeelding
Help de bij! Ingezonden Instagram 17 apr, 12:57
De voorronde van de Grote Verkeersquiz in Zeewolde werd gespeeld op 3 april
Urk winnaar van Grote Verkeersquiz Flevoland; Zeewolde wint spandoekenwedstrijd Ingezonden 17 apr, 12:52