Bert van de Kuilen en Gerda Meijer - Het Landt Goed
Bert van de Kuilen en Gerda Meijer - Het Landt Goed Foto: Zeewolde Actueel

Open Dag bij Het Landt Goed; zorgaanbieder van arbeidsgerichte dagbesteding

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZEEWOLDE – Van houtbewerken, tuinonderhoud- en aanleg, bomen zagen, snoeien, haardhaard kloven, telen van eigen saffraan, bezig in de pluktuin of keuken tot tekenen en schilderen in het atelier; Nu Jij-Werkt en Tekenwijzer bieden samen een breed aanbod in arbeidsgerichte (creatieve) dagbesteding. Belangstellenden zijn van harte welkom tijdens de Open Dag op vrijdag 23 september (13.30 – 16.00 uur) om een kijkje te komen nemen bij Het Landt Goed aan de Bosruiterweg 33, waar een groot deel van de activiteiten plaatsvindt. 

Drijvende krachten achter Het Landt Goed zijn Bert van de Kuilen (eigenaar en oprichter van Nu Jij-Werkt) en Gerda Meijer (eigenaar en oprichter van Tekenwijzer). De samenwerking tussen de twee Zeewolder ondernemers bestond al langer en komt voort uit coöperatie Vooruit! waar zij als zorgaanbieders bij aangesloten zijn. “Wij werken samen omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben; het aanbieden van zinvol werk en begeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Het initiatief startte anderhalf jaar geleden. Onder de verzamelnaam Het Landt Goed (‘het land is hier goed en je kunt hier goed landen’) is er onder meer een professionele houtwerkplaats opgezet, keuken en atelier ingericht en een pluktuin aangelegd. Daar komt binnenkort een metaalafdeling bij. Inmiddels zijn er dagelijks zo’n vijftien deelnemers actief, variërend in de leeftijd van 16 tot 61 jaar, en met verschillende achtergronden. Voor alles wordt gezorgd; van het halen en brengen van de deelnemers tot aan het gezamenlijk eten in de grote open keuken.

Deelnemers die kiezen voor Het Landt Goed houden van het buitenleven en/of creativiteit. “Maar als ze hier net komen weten ze vaak nog niet helemaal wat ze willen”, aldus Gerda, “hier bieden we ze mogelijkheden om hun talenten te ontdekken.”
Dat talent kan liggen in bijvoorbeeld werken in het groen (bos-, tuin- plantsoen), in de houtwerkplaats of in de biologische pluktuin. Vakkennis doen de deelnemers op van vakbekwame begeleiders die hun kennis uit hun vakgebied in de praktijk met hun delen. De opdrachten komen binnen van gemeenten, bedrijven en particulieren. “Wij leveren kwaliteit maar het realiseren duurt vaak wat langer”, licht Bert toe. “Klanten moeten daartoe bereid zijn, anders gaat het niet werken.”

De creatieve dagbesteding wordt ingevuld door Tekenwijzer. Een professioneel atelier biedt ruimte voor Tekentherapie en workshops. Dat kan zowel in een groep als in een één op één sessie. “Met tekenen en schilderen komt veel naar boven. Even niet met het hoofd bezig zijn, niet piekeren en niet hoeven praten, dan komt je lijf in beweging en krijg je de kans emotionele indrukken uit te drukken”, legt Gerda uit, die ook een opleiding heeft ontwikkeld tot tekenspecialist. “De opleiding leert coachen en trainers de beelden te vertalen. Want een tekening vertelt veel over de persoon.”

Afhankelijk van de vraag levert Het Landt Goed zorg op maat. Bert: “Want iedereen is anders en een ieder heeft zijn eigen verhaal. Wij bieden een veilige plek waar ruimte is voor ieders talent en waar een ieder mag zijn wie die is; in alle opzichten.”

‘Gewoon doen’ is het motto van Bert en Gerda. “Aanpakken en dan groeit het onder je handen. Dat zien we bij onszelf maar ook bij de deelnemers. We willen het beste in mensen boven halen. Het is dan ook heel mooi om te zien wat er hier gebeurt en wat je ziet ontstaan”, vertelt Gerda enthousiast. “Activiteiten krijgen vorm door wat de deelnemers soms zelf opzoeken. Zoals spontaan het uitlaten van de honden Joris en Pub die op erf lopen, of koken met de ingrediënten uit de pluktuin, noem maar op. Die kruisbestuiving, dat is de kracht hier.”

Een prettige sfeer is heel belangrijk. Bert: “Deelnemers, stagiair, begeleider; we zijn hier allemaal gelijk, we doen hetzelfde. Iedereen zorgt ook voor elkaar en past zich makkelijk aan. Niks is hier moeten; het mag! En als er dan twee stappen harder gewerkt moet worden, dan gebeurt dat gewoon.”

De arbeidsgerichte dagbesteding op Het Landt Goed werpt zijn vruchten af. Sommige deelnemers vinden hun weg naar een baan. Voor degenen bij wie dat niet tot de mogelijkheden behoort biedt het een zinvolle invulling van het leven. Bert: “Het geeft de mensen het gevoel dat ze wat bereikt hebben, ze voelen zich gewaardeerd, en hebben iets om trots op te zijn.”

Het Landt Goed kan mensen die buiten de boot vallen snel een plek bieden. “Aan ons om uit te zoeken en zaken te regelen met ouders, verzorgers of instanties.”

Nieuwsgierig? Kom langs op de Open Dag of draai eens een dagje mee. “Dat werkt vaak het beste, want het is belangrijk dat mensen zich prettig voelen op Het Landt Goed.”

Dit is een partnerbijdrage van:

www.hetlandtgoedzeewolde.nl
www.nujijwerkt.nl
www.tekenwijzer.nl

!