Eerste lustrum voor Bakkerij De Toren
Eerste lustrum voor Bakkerij De Toren Foto: Zeewolde Actueel

‘Ambachtelijk bakken is geen beroep, het is een roeping’

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZEEWOLDE - Roggebrood wordt ingepakt en broodjes worden klaargemaakt voor vervoer. Sietze en Doite Jager zijn samen met het team druk bezig. Het is tenslotte ook een reguliere donderdag. Sinds 5 februari 2018 is de ambachtelijke bakkerij De Toren een begrip in Zeewolde en onlangs ontvingen ze vanuit Vereniging Centrum Ondernemers de titel: ‘Centrumondernemer van het Jaar 2023’. En dat in het jaar van hun eerste lustrum! 

“Sietze is een echte warme bakker, daar ligt zijn hart. Daarnaast kan hij banket ook goed en voor garneren heeft hij een goede vaste hand”, vertelt Doite. In 1989 kwam Sietze naar Zeewolde. Hij werkte twaalf jaar bij bakkerij Kortleve en vertrok toen naar Barneveld. Na veertien jaar ging hij terug naar Zeewolde en na een jaar kwam de kans om de bakkerij over te nemen.

Doite twijfelde of dat de juiste beslissing was op dat moment. Ze heeft een gehoorbeperking en was op dat moment druk met revalideren. “Straks krijg je spijt van dingen die je niet hebt gedaan. Als wij het niet kunnen, kan niemand het.” En zo geschiedde. Doite zegde haar baan op en houdt zich sindsdien bezig met van alles achter de schermen. “In onze samenwerking excelleren we samen met het team.”

Dorpsbakker

De afgelopen vijf jaar is volgens Doite hard gegaan. “We hadden ons voorgenomen om vijf jaar te knokken en dan moest het bedrijf staan, maar het stond al eerder. We hebben natuurlijk de lockdown gehad en dat zag je ook in de cijfers. Grootkarzijn stopte in Zeewolde en al snel waren wij de dorpsbakker.” Toch staat het ambacht onder druk. “Wij vinden wat we doen geen beroep, maar het is een roeping. We werken hard, maar we werken met plezier. Je ziet dat er weinig animo is onder de jeugd om ambachtelijk bakker te worden en dat is jammer.”

Toekomst

Wat de komende vijf jaar de bakkerij in de Torenstraat gaat brengen laat zich niet voorspellen. “We gaan door op de huidige manier. Daar krijgen we zo veel energie en voldoening van. We vervullen ook een sociale functie. Lief en leed wordt hier gedeeld. We nemen de tijd voor onze klanten. En dat is denk ik ook wat ons uniek maakt: de kwaliteit van wat we verkopen en de aandacht voor de klant.”

Titel

De prijs ‘Centrumondernemer van het Jaar 2023’ spreekt waardering uit voor Bakkerij De Toren. “We hadden het zeker niet verwacht en we gunden het de anderen ook uiteraard. Maar ons team is onwijs betrokken en werkt hard en zelfstandig dus als je dan wint is dat wel geweldig.” Aan welk doel het geldbedrag wordt besteed, weten ze nog niet. “Dat gaan we samen met het team beslissen.”

Jubileumfeestweek

Het eerste lustrum wordt natuurlijk samen met de klanten gevierd. Dat gebeurt tijdens de jubileumfeestweek, van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari, met iedere dag een leuke actie.

Dit is een partnerbijdrage van:
Bakkerij De Toren