Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Notaris Schaap 20 jaar actief in Zeewolde

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZEEWOLDE – Mr. R.C.M. (René) Schaap is twintig jaar als notaris gevestigd in Zeewolde. Hij ging in 2003 in maatschap met een collega-notaris en heeft sinds 1 juli 2006 een eigen kantoor aan het Kerkplein. 

René Schaap (59) heeft er nooit spijt van gehad dat hij twintig jaar geleden vanuit het oude, grote Amsterdam de overstap maakte naar het nieuwe, kleine Zeewolde. “Ik heb het er volop naar mijn zin”, beantwoordt hij al een belangrijke vraag. “In andere plaatsen zou je import zijn en bij wijze van spreken de eerste tien jaar niet meetellen, hier is iedereen nieuw en allemaal gelijk aan elkaar.” 

Schaap vindt dat hij ‘best een bijzonder beroep’ heeft. “Aan de ene kant ben ik openbaar ambtenaar, aan de andere kant toch ook ondernemer. Daarnaast is het een juridisch beroep, een notaris is altijd met recht bezig.”
De Zeewolder notaris is dagelijks bezig met zaken die met onroerend goed hebben te maken. “Ik probeer er bij de eigendomsoverdracht altijd een feestje van te maken. Kopers en verkopers zijn allebei blij en ook de makelaar heeft zijn taak succesvol afgerond. Zelf verricht ik in het voortraject allerlei onderzoeken, zoals inzage in het kadaster en de hypotheken, waarbij er ook overleg is met de hypotheekadviseurs. Als iedereen uiteindelijk bij mij aan tafel schuift is al dat werk gedaan en wordt de overdracht formeel beklonken.”

Een tweede hoofdpijler van het ambt van notaris is het familierecht. Dat is in de loop der jaren een stuk ingewikkelder geworden, is Schaaps ervaring. “Er komen steeds meer samengestelde gezinnen voor. Partners hebben vaak nog kinderen uit hun vorige relatie en misschien nu ook samen kinderen. De advisering is moeilijk, omdat er niet echt goede oplossingen zijn. Logisch dat men kinderen uit de eerdere relatie hun deel wil geven. In eerste instantie gaat alles echter naar de langstlevende, want die moet zo goed mogelijk verzorgd worden achtergelaten. Het kan toch niet zo zijn dat bij overlijden de partner het huis moet verkopen, omdat de kinderen hun deel van de erfenis al gaan krijgen. Ik kan alleen maar zo goed mogelijk meedenken.” 

Een derde tak van sport bij een notaris is het ondernemingsrecht. Sinds enkele jaren moet er bij transacties onderzoek worden gedaan naar de herkomst van gelden. Dit is vastgelegd in de Wwft, de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’. Schaap: “Bij grote bedragen moet ik cliënten vragen hoe ze aan het geld komen. Sommigen zijn argwanend en doen daar moeilijk over, de meeste mensen reageren rustig en positief. Ik moet mijn werk grondig doen en bekijk de belastingaangiftes van voorgaande jaren, maar ook of er schenkingen en leningen zijn geweest en waar dat geld dan weer vandaan kwam. Dat werk moet secuur gebeuren en we worden er ook op gecontroleerd.”

Een notaris mag doorgaan tot zijn 70e. Schaap heeft wat dat betreft nog de tijd. “Het is inspannend werk, je moet je vakliteratuur goed bijhouden en ik ben ook ’s avonds en in het weekend nog vaak bezig. Maar het is ook een heel eervolle en interessante baan. Ik blijf het boeiend vinden om mensen te helpen.”

Dit is een partnerbijdrage van:
www.notarisschaap.nl