Afbeelding
Foto: rechtspraak.nl

Dodelijk ongeval op Nekkeveldweg: 240 uur taakstraf en rijontzegging

· leestijd 1 minuut Politie

LELYSTAD – Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Nekkeveldweg bij Zeewolde op 29 juli 2019, is een 24-jarige Puttenaar woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Hij moet daarnaast twee jaar lang zijn rijbewijs inleveren.

De officier van justitie eiste twee weken terug twee jaar cel en een rijontzegging van drie jaar tegen de bestuurder. Hij reed volgens de aanklager veel te hard, waardoor zijn auto op de kop in de sloot belandde. Zijn beste vriend Roan (17) liep daarbij een hoge dwarslaesie op, diens vriendin Kirsten (17) kwam om het leven.

De rechtbank acht op basis van uitgebreid politie-onderzoek bewezen dat de Puttenaar met minstens 120 kilometer per uur veel te hard heeft gereden op de 80-kilometerweg. In combinatie met de vele glooiingen in de weg moet dat ervoor hebben gezorgd dat hij de macht over het stuur verloor.

De bestuurder heeft altijd ontkend dat hij te hard reed. Hij schrok van iets, rukte in een reflex aan het stuur en raakte zo van de weg af. ‘Ik gaf gas bij om weer op de weg te komen, misschien dat de experts van de politie dat hebben aangezien voor te hard rijden.’

Zijn Peugeot sloeg een paar keer over de kop en belandde ondersteboven in de sloot. Kirsten was volgens hem meteen dood. Roans hoofd dreigde onder water te komen, de Puttenaar legde er spullen onder om dat te voorkomen. Hij kroop daarna uit de auto en alarmeerde een boer die op het land bezig was.

Omwonenden schoten te hulp met twee shovels en spanbanden om de auto boven het water in de sloot houden. Dat voorkwam dat Roan verdronk, hij is wel blijvend invalide en heeft nu en in de toekomst veel zorg nodig.

De officier eiste ook een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro voor Roan. De rechtbank mist een onderbouwing voor het gros van dat bedrag en hield het bij 87.500 euro. De rest kan hij indienen bij een civiele rechter.

De lagere straf komt volgens de rechters doordat het ongeluk ook veel impact op de bestuurder heeft gehad. De zaak bleef bovendien erg lang op de plank liggen.