Afbeelding
Zeewolde Actueel

Bart van der Veen met trots 'Sporter van de maand' bij Dirk Kuyt Foundation

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE - Bart van der Veen werd in augustus door de Dirk Kuyt Foundation uitgeroepen tot ‘Sporter van de maand’. Bart is een heel enthousiast speler van het Nederlands bocciateam. Verder wil hij zich inzetten voor lotgenoten die net als hij moeten omgaan met een motorische beperking.


Trainingen

Bart van der Veen (24) heeft door zijn motorische beperking een rolstoel nodig. Hij laat zich er echter niet door uit het veld slaan, ook niet doordat hij zich slechts op spastische wijze kan uiten. “Ik hou van mensen om mij heen en dan hoor ik weleens dat ik veel te veel aan het woord ben”, typeert hij lachend zijn levenshouding. Bart ging al op zijn derde naar mytylschool De Trappenberg in Huizen. In 2015 kwam hij te werken bij dierenopvang en -educatiecentrum Almere Jungle (op De Kemphaan). Daar doet hij onder meer aan houtbewerking en verzorgt hij met veel plezier de interne nieuwsbrieven. Sporten doet hij echter ook graag. Meer specifiek is dat boccia, een Paralympische sport die in de eerste plaats bedoeld is voor mensen met een motorische beperking. “Het is de bedoeling om jouw blauwe of rode ballen zo dicht mogelijk bij de witte te gooien. Er zijn allerlei hulpmiddelen, waardoor ook bocciaspelers met onvoldoende gooikracht mee kunnen doen. Via Wmo-gelden van de gemeente en met steun van de Dirk Kuyt Foundation kreeg ik een speciale sportrolstoel. Ik kan nu niet alleen bovenhands, maar ook onderhands gooien.” Twee dagen per week traint Bart in Amsterdam (op dinsdag en woensdag). Ook neemt hij deel aan de landelijke competitie en die kan gaan van Roermond tot Beneden-Leeuwen. Intussen is hij geselecteerd voor het Boccia TeamNL. “We zouden dit jaar naar Kroatië, maar dat ging vanwege corona niet door. Het is nu uitgesteld naar volgend jaar. Ik hoop dat het dan wel doorgaat, ik verheug me er nu al op! Dan zal ik ook vaker moeten trainen, waarschijnlijk zelfs vier keer per week. Ik kan me op die manier nog verder ontwikkelen.” Bart kijkt zelfs al verder vooruit. “Mijn doel is mij te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.”

Atletiek

Bart vergeet Zeewolde echter ook niet. Elke maandagavond traint hij bij ‘Grenzeloos Bewegen’ van Zeewolde Atletiek. “We doen allerlei onderdelen, zoals speerwerpen en kogelstoten. Sybrigje Westerhof is onze coach. Het is altijd heel gezellig. Ik hou van praten. Sybrigje zegt weleens dat ik dat te veel doe.” Elke woensdagochtend vanaf 09.00 uur is Bart van de partij bij een wandelgroep. “We zijn met z’n vijven. Steeds zet iemand anders een route uit. Zo ben je echt met elkaar bezig.”

Andere woonvorm

Bart woont, net als z’n broer van 21, nog bij z’n ouders thuis. Hij denkt echter wel na over een woonvorm elders. “In Zeewolde zijn daarvoor onvoldoende mogelijkheden. Die heb je wel voor mensen met een verstandelijke beperking, maar niet als je zoals ik een lichamelijke beperking heb.” Bart had het er al over met Sybrigje en samen stelden ze een brief op richting gemeente Zeewolde. “Ze snappen waar het om gaat. Ze vertelden dat ze in overleg waren. Een verder antwoord heb ik nog niet, maar ik vind het al wel heel positief dat ze erover willen nadenken.” De politiek, zou dat niet wat voor Bart zijn, op termijn de opvolger worden van Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzorg? “Ja, ik zou zo de politiek in kunnen, maar ik moet natuurlijk niet naast mijn schoenen gaan lopen, hahaha!”

PSV

Bart vond het een geweldige eer in augustus door de Dirk Kuyt Foundation te worden uitgeroepen tot ‘Sporter van de maand’. “En dan moet je weten dat ik eigenlijk helemaal geen supporter van Feyenoord ben, maar van PSV.”

Afbeelding