Afbeelding
N. Marques

Ruim honderd bedrijven op wachtlijst voor terugleveren groene stroom

· leestijd 1 minuut Zakelijk

FLEVOLAND - Er staan in Flevoland 103 bedrijven op de wachtlijst bij Liander om groene stroom terug te leveren. ‘Zij zien hun schone stroom verloren gaan of wachten noodgedwongen met het bouwen van zonneparken en windmolens. De problemen spelen in vrijwel de hele provincie en zullen in veel gevallen duren tot ten minste 2024’, meldt Lokale Omroep Zeewolde.

Liander wil niet aangeven om hoeveel groene stroom het precies gaat, maar de wachtlijst is voor grote leveranciers van stroom, niet voor particulieren. Het zijn de meest recente cijfers van het bedrijf van eind november. Volgens de netbeheerder is de opstopping ontstaan omdat er de afgelopen jaren heel veel zonneparken en windmolens bij zijn gekomen. Liander zegt niet overvallen te zijn, maar het simpelweg niet bij te kunnen benen.

“Met name zonneparken zijn relatief snel neergezet”, vertelt een woordvoerder van Liander. “Die staan daar in één of twee jaar. Terwijl wij veel meer tijd nodig hebben om het net uit te breiden.”

Bakels Senior kan geen stroom leveren
Eén van de bedrijven die van Liander te horen heeft gekregen dat het geen groene stroom kan terugleveren is Bakels Senior uit Zeewolde. Het bedrijf in grondstoffen voor bakkers heeft net een nieuwe fabriek gebouwd met een dak waarop 1.200 zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Maar van Liander heeft het te horen gekregen dat het terugleveren van stroom de komende tijd geen optie is.

“Het is natuurlijk tegenstrijdig met het doel”, zegt directeur Ronald Menting van Bakels Senior. “Het doel is om schone energie te gebruiken voor je eigen bedrijfsvoering en datgene aan schone energie wat je daarnaast nog opwekt terug te leveren aan het net, waardoor anderen er ook van gebruik kunnen maken. Het is natuurlijk jammer als dat niet zou kunnen.”

Liander wil wachtlijst wegwerken
Liander zegt druk bezig te zijn met het oplossen van de wachtlijst. De netbeheerder heeft samen met Tennet plannen om zo’n beetje alle verdeelstations in Flevoland uit te breiden. Maar die aanpassingen vragen veel tijd, waardoor de wachtlijst op veel plekken nog tot ten minste 2024 zal bestaan. Het is niet duidelijk of bedrijven die op de wachtlijst staan al een zonnepark of windmolens hebben of nog wachten met de bouw. Daarnaast staan er ook nog bedrijven op een wachtlijst voor het krijgen van stroom.

Bedrijven zouden batterijen kunnen plaatsen om de groene stroom op te slaan, maar dat is volgens Menting van Bakels Senior geen optie: “Voor ons zou die investering te groot zijn”, zegt hij. Het bedrijf is nu wel aan het onderzoeken of de zonnepanelen alvast geplaatst kunnen worden zonder dat er stroom teruggeleverd kan worden. “Wij hopen dat dat een business case kan worden. We zijn er mee bezig om te kijken hoe dat dan uitpakt. Wij vinden het gewoon belangrijk dat wij een CO2 neutrale productiefaciliteit hebben. Maar dat wat je overproduceert kan je niet terugleveren.”

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56