Afbeelding
stookalert

Stookalert in grote delen van Nederland, waaronder Flevoland

Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Het RIVM roept op om vandaag, maandag 20 december, geen hout te stoken in de provincies Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden (weinig wind en een dunne onderste luchtlaag) namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. “Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.”

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. “De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook”, aldus het RIVM. 

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag 21 december ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor een aantal provincies in Nederland. Mocht er morgen opnieuw een stookalert wordt afgegeven, dan staat dat morgen vanaf 12 uur op www.rivm.nl/stookalert

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden.

Stookwijzer
Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert