Afbeelding
Jelle Stellingwerf

De (oog-)appel valt niet ver van de boom…

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – Vader Ben en zoon Sylvester van den Hengel delen een passie: tekenen en schilderen. Was dat voor Ben tot voor kort nog het uitoefenen van Kunst met een grote K naast een ‘gewone’ baan, voor Sylvester ligt dat anders. Hij is nu, na een opleiding aan de Kunstacademie, full time kunstenaar. “Ik ben er heel dankbaar voor”, zegt hij bescheiden.

Zeewolde kent vader Ben als ‘meester Ben’ van basisschool De Kiekendief, later De Wetering. “En ook nog als redacteur van Zeewolde Actueel”, vult Sylvester aan. “Hij had destijds een rubriek voor kinderen, en hij schrijft ook artikelen die op een of andere manier te maken hebben met ‘kunst en/of kinderen’; vindt ie heel leuk!” Terugkijkend in de tijd komt Sylvester uit bij zijn kleutertijd. “Als Pa achter de schildersezel zat, rustig in de weer met verf en penselen, dan vroeg ik me altijd af: ‘Pap, hoe doe je dat?’, en daarmee bedoel je dan eigenlijk ‘Dat wil ik óók kunnen’. Zo kreeg ik dus m’n eigen ezeltje, verf en penseeltjes, en zat ik naast Pa, op mijn manier hetzelfde te doen. Voordoen-nadoen, zo begon het. Meer dan kleuterwerk kon ik toen niet, geloof ik, maar het zaadje was daarmee wel geplant.”

Op de vraag wanneer zijn maaksels begonnen op te vallen als iets speciaals komt hij na enig nadenken met “Ja, wacht es, dat was bij meester Rien! Meester Rien was mijn meester in groep 5 en 7. We kregen op een gegeven moment een vrije tekenopdracht. Ik had een schilder in actie getekend, en zo mooi als ik kon schreef ik het woord ‘kunstgeschiedenis’. Meester Rien kwam bij iedereen langs, stopte bij mij en zei ‘Wow!’. Prompt moest de hele klas het zien, en daarna de hele school. Kijk eens wat Sylvester heeft gemaakt! Dat was voor een heel verlegen ventje als ik natuurlijk een geweldige motivatie…”

De rest is (kunst-)geschiedenis. Sylvester mocht zijn droom najagen, en volgde een opleiding grafisch ontwerpen aan de Kunstacademie. “Maar een baan achter de computer, daar had ik toen al een beetje mijn twijfels bij. Ik heb het een tijdje gedaan, maar na een paar intense ervaringen wilde ik tekenen, schilderen. Wat diep zit, dat wil er alleen op die manier uit, precies zo als dat bij Pa ook het geval is.”

Sylvester noemt zichzelf o.a. ‘hyperrealist’, en wie rondkijkt op zijn werkplek die woonkamer, keuken en atelier tegelijk is, krijgt dat beeld nadrukkelijk bevestigd. Een fraaie, minutieus-precieze tekening naar een babyfoto is in de maak, een vrij gestileerd schilderij, ook naar een foto, staat op de ezel, kortom: kunst in de maak. Hij tekent voornamelijk portretten. “Alle emotionele lagen mogen daarbij zichtbaar worden. Dat fascineert me!” Sylvesters activiteiten als kunstenaar worden extra beïnvloed door de ernstige ziekte van Ben. “Pa is m’n grootste held. Zijn wilskracht en motivatie inspireren me enorm. Onlangs nog hebben we samen een kinderkamer geschilderd. Gaaf!”

Sylvester is op 5 september te gast in De Verbeelding, mét eigen werk, in het kader van ‘Open Deuren; Tijd voor Kunst’. Aanbevolen!