Afbeelding
Rode Kruis Zeewolde

Laatste vaccinaties in Zeewolde geprikt

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Zaterdag 28 augustus was de laatste dag dat mensen in Zeewolde tegen corona gevaccineerd werden. Om 16.30 uur sloten de deuren van sporthal de Horst en konden GGD Flevoland en het Rode Kruis Zeewolde terugkijken op een buitengewoon succesvolle en leuke samenwerking. “Met een reeks aan anekdotes als bijvangst.” In de provincie Flevoland blijven voorlopig de locaties in Almere, Lelystad en Emmeloord nog geopend.

Terwijl om haar heen al een deel van de locatie werd ontmanteld, was Inge de laatste Zeewoldenaar die haar vaccinatie kreeg. Ze kon er samen met de aanwezige Rode Kruis medewerkers wel om lachen dat ze uiteindelijk middenin een nagenoeg lege sporthal zat.
In de loop van de ochtend had de ruimte waar mensen nog even 15 minuten na hun vaccinatie konden wachten veel weg van een enorme brugklas. Voor de vakantie hadden talloze jongeren hun eerste vaccinatie gekregen en kwamen nu, voor aanvang van het schooljaar, hun tweede prik ophalen. Uit de gesprekken die de Rode Kruis medewerkers met hen hadden, bleek dat een forse meerderheid uit eigener beweging en welbewust ervoor had gekozen om zich te laten vaccineren.

Uiteindelijk zijn in sporthal de Horst 47.418 prikken gezet. Eerder al maakte de GGD bekend dat de vaccinatiebereidheid in Zeewolde buitengewoon hoog was. De Rode Kruis medewerkers kwamen dan ook aan de lopende band talloze dorpsgenoten tegen. Maar ook mensen uit Harderwijk, Nijkerk, Ermelo, Putten , Lelystad, Barneveld, Amersfoort en Almere wisten Zeewolde te vinden. “De mevrouw die de meeste kilometers aflegde om voor haar vaccinatie naar ons dorp te komen, kwam uit Zierikzee. Maar die had er dan ook meteen maar een familiebezoekje van gemaakt”, laat het Rode Kruis weten.

Vanaf het moment dat de regering bekend maakte dat ook het ‘gele boekje’ als vaccinatiebewijs gebruikt mocht worden, ontstond er een ware run op dat kleinood. Het Rode Kruis voorzag de boekjes van stickers en stempels, maar tijdens de piekmomenten zette de GGD extra administratieve krachten in, omdat het Rode Kruis anders niet meer in de gaten kon houden of er in de wachtruimte problemen van medische aard ontstonden.

Dat mensen geadviseerd werd om na de prik nog even 15 minuten te wachten, bleek volgens het Rode Kruis in de praktijk geen overbodige luxe te zijn, “hoewel het aantal hulpmomenten gelukkig beperkt bleef.” Het was vooral de prettige en professionele samenwerking tussen GGD en Rode Kruis die maakte dat het gehele proces telkens weer vlot en soepel verliep:  ”Diverse GGD medewerkers die regelmatig in Zeewolde actief waren, merkten op dat het een prettige vaccinatielocatie was om te werken. Bezoekers waren vriendelijk, geduldig en dankbaar en het aantal korte lontjes was op de vingers van één hand te tellen.” Maar op de weegschaal gaan staan doen ze voorlopig even niet. “Want lokale bakkers (en ook enkele uit andere plaatsen) lieten hun erkentelijkheid regelmatig op een zoete manier blijken...”