Afbeelding
ZA

Extra glasbakken om glasinzameling te bevorderen

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Uit onderzoek van HVC blijkt dat 5% van het restafval uit (verpakkings)glas bestaat. Om het glas nog beter te scheiden hebben inwoners met de enquête Afvalinzameling van juni 2021 aangegeven dat zij hun huisafval nog beter zullen scheiden als de afvalinzameling makkelijker wordt gemaakt. Om aan die wens te voldoen heeft de gemeente het voornemen om 11 extra ondergrondse containers voor glas te plaatsen.

In Zeewolde staan al 12 glascontainers. Deze zijn vaak te vinden in de buurt van supermarkten en wooncomplexen. De nieuwe extra glasbakken worden verspreid door het dorp geplaatst. Hiermee wordt de afstand tot een glasbak aanzienlijk korter gemaakt waardoor de hoop is dat inwoners hun glas sneller naar de glasbak zullen brengen. Wethouder Ewout Suithoff: “Op deze manier willen wij het inleveren van glas makkelijker maken, wat weer leidt tot minder restafval. Eén van de speerpunten van de Rijksoverheid, waar wij als duurzame gemeente natuurlijk graag aan meewerken. Restafval wordt namelijk verbrand en dat is slecht voor het milieu.”

Locaties
De nieuwe ondergrondse containers worden zoveel mogelijk langs in- en uitvalwegen of naast de bestaande restafvalcontainers geplaatst. Om (geluid)overlast te voorkomen gebeurt dat op voldoende afstand van woningen.

(De tekst loopt onder de foto door)

Overzichtskaart van nieuw te plaatsen glascontainers

Op www.zeewolde.nl/glas staat een overzichtskaart en een kaart per te plaatsen container. De kaarten zijn ook tot 8 december 2021, tijdens de openingsuren in de hal van het gemeentehuis te zien. Als alles volgens planning verloopt, wordt de eerste ondergrondse glascontainer eind van dit jaar geplaatst.

Reageren
Voordat het college een definitief besluit neemt over de plaatsing van de containers, kunnen inwoners en belanghebbenden reageren tot en met 8 december 2021 op dit zogenoemde ‘Ontwerp Aanwijzingsbesluit ondergrondse glascontainers’.

Dat kan door het sturen van een schriftelijke zienswijze naar het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde via www.zeewolde.nl/zienswijze (DigiD nodig). Het indienen van een mondelinge zienswijze kan op afspraak. Hiervoor kan er contact worden opgenomen met het publiekscentrum (036) 5229522.

Op tijd ingebrachte zienswijzen worden betrokken bij het nemen van een definitief aanwijzingsbesluit door het college van burgemeester en wethouders.
De officiële bekendmaking staat op www.zeewolde.nl/bekendmakingen..

Andere maatregelen
Naast de actie voor extra glasbakken blijven ook de sinds corona verruimde openingstijden van het afvalbrengstation gehandhaafd. Daarnaast bestaat het plan om achter AH een mini-milieustraat te maken waar inwoners ook klein huishoudelijk afval, zoals gloeilampen ne batterijen, in kunnen leveren.