Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Vijf ideeën uit motiemarkt hebben nog kans van slagen

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Ruud Visser (BurgerBelang) had donderdagavond 4 november zijn finest hour. Tijdens de raadsvergadering in The Lux werden de voorstellen behandeld die op dinsdag 5 oktober naar voren waren gebracht bij de motiemarkt in het gemeentehuis. Vissers BurgerBelang was de initiatiefnemer ervan.

“Het tot stand komen van een motiemarkt is altijd een wens geweest van ons”, bracht Visser zijn collega-raadsleden donderdagavond in herinnering. “Inwoners kunnen zelf met ideeën komen, zodat wij kunnen zien waar er behoefte aan is in Zeewolde. We zijn heel blij met het resultaat. De moties werden heel creatief en enthousiast neergezet.”

De motiemarkt op 5 oktober was mede een succes geworden door de Jeugdraad (die werd begeleid door plaatsvervangend raadsgriffier Marlien de Kruijf en de raadsleden Helmut Hermans en Wenda Westerhuis) en enige volwassen bedenkers van lokale projecten. Van de negen gepresenteerde ideeën bleven er donderdagavond vijf over.

Germa van der Wel, Ellen Kamphorst en enkele anderen opteerden voor een verenigingsgebouw in de oude brandweerkazerne voor onder meer EHBO Zeewolde, Stichting Buurt AED en muziekvereniging AMVZ. Dertien raadsleden wilden deze motie wel verder laten onderzoeken, voor zes hoefde dat niet. Hetzelfde resultaat was er voor de motie de ‘Kwetterwei’ en de strook grond langs de verlengde Groenewoudseweg tot aan de Gelderseweg her in te richten. In overleg met de buurt zou moeten worden bekeken of een omheinde hondenloslooplaats gewenst en mogelijk zou zijn, eventueel met wandelpaden en een strandje voor de honden. De realisatie van een heuse pumptrackbaan kon zelfs rekenen op de steun van zeventien raadsleden. Een idee vanuit de Jeugdraad was het realiseren van betere douches en wc’s en de verhuur van strandstoelen en parasols op het Woldstrand en eventueel het Lanterstrand. Dertien raadsleden toonden zich donderdagavond enthousiast hierover. De enige motie die op unanieme steun van de raad kon rekenen was die voor een graffitiwedstrijd voor jongeren. Daarnaast werd vanuit het jongerenwerk het idee naar voren gebracht kunstbeleving onder jongeren te vergroten door meer met graffiti te doen.

Of alle moties kunnen worden uitgevoerd is maar zeer de vraag. De pumptrackbaan bijvoorbeeld is voor het beschikbaar gestelde budget (€ 45.000,-) bij lange na niet te realiseren, zo kwam wethouder Ewout Suithoff (ChristenUnie) met ‘een stukje verwachtingsmanagement’. Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) kwam met de kanttekening dat er voor de Kwetterwei al een ondernemer is die plannen voor deze locatie heeft. Na de genoemde stemming werd het duidelijk dat de raad de verschillende moties toch verder uitgewerkt wil zien. Het is nu aan het college te onderzoeken welke kansrijk blijven om te worden uitgevoerd.