Afbeelding
Foto: Ruud van Velzen

Adrie Henkes Koninklijk onderscheiden

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - De heer Adrie Henkes is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Zeewoldenaar kreeg deze Koninklijke onderscheiding op donderdag 11 november door burgemeester Gerrit Jan Gorter uitgereikt tijdens een reünie van oud-collega’s van de heer Henkes.

Na ruim 50 jaar werkzaam te zijn geweest in allerlei functies binnen de gezondheidszorg nam de heer Henkes op 30 september jl. afscheid. Opgeleid als verpleegkundige heeft de hij gewerkt als ambulanceverpleegkundige en als hoofd van de ambulancedienst. Eerst in de provincie Utrecht en vanaf 1993 bij GGD Flevoland. Vanaf 2003 was de heer Henkes beleidsmedewerker bij de GHOR, de grootschalige hulpverlening, eveneens bij de GGD Flevoland. Tevens heeft hij tot aan zijn pensioen ook gewerkt als geneeskundig officier bij de ambulancedienst en als algemeen commandant in de organisatie van de grootschalige hulpverlening.

De koninklijke onderscheiding wordt hem toegekend voor zijn werk in de landelijke beroepsorganisatie en de vereniging voor leidinggevenden bij de ambulancediensten in Nederland. Hij heeft meegewerkt aan de opbouw van de ambulanceorganisatie en de samenwerking tussen de regionale organisaties en de daarbij behorende opleidingen. Afgeleid van het ambulancewerk is hij heel actief geweest in de grootschalige hulpverlening bij ongevallen en rampen. Vanuit dit werk heeft hij de nodige internationale contacten gelegd voor het uitwisselen van kennis op het gebied van de mobiele acute gezondheidszorg.

Vanaf 1993 tot heden is hij pro deo bestuurslid van de stichting VCHV, oorspronkelijk een organisatie die symposia en vakbeurzen organiseerde voor de ambulancesector en nu een fonds dat onderzoeken e.d. in de ambulancesector financieel ondersteunt. Regionaal was hij in 2006 een van de oprichters van de voedselbank in Zeewolde, onder meer vanuit zijn functie bij de diaconie van de PKN-kerk in Zeewolde. Ook was hij betrokken bij de oprichting van de dokterspost in Almere. De bovenstaande opsomming is slechts een greep uit de vele activiteiten die de heer Henkes in zijn lange loopbaan, naast zijn betaalde werk, binnen de gezondheidszorg heeft verricht.