De pers kon de raadsvergadering volgen vanuit een zaaltje in het gemeentehuis
De pers kon de raadsvergadering volgen vanuit een zaaltje in het gemeentehuis Mannes Schoppink

Gemeenteraad bezwijkt niet onder druk en stemt voor mogelijke komst Meta

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE - Meta/Facebook krijgt een datacenter in Zeewolde. Althans, daarvoor werd donderdagavond 16 december een belangrijke stap gezet. Elf raadsleden stemden voor het vaststellen van een bestemmingsplan voor Trekkersveld IV, acht waren tegen.

Landelijke middelpunt
Zeewolde was donderdagavond niet alleen letterlijk maar voor even ook figuurlijk het middelpunt van Nederland. NOS, RTL, SBS en vrijwel alle landelijke dagbladen waren gekomen om te horen welk besluit de gemeenteraad zou nemen over de komst van het hyperscale datacenter van Meta/Facebook naar Zeewolde. De spanningen waren de afgelopen dagen al flink opgelopen. Dat had mede te maken met de berichtgeving via onder meer tv-programma’s als de Hofbar, EenVandaag en Nieuwsuur.

Onderzoekjournalisten van NRC, Telegraaf, Volkskrant en Trouw waren eveneens op de kwestie gedoken. Burgemeester Gerrit Jan Gorter liet zich er door uit de tent lokken en sprak zelfs van ‘fakenews’ en ‘Fabeltjeskrant’, woorden die hij later introk en waarvoor hij zijn excuses aanbood. Wat eveneens meespeelde was dat partijen in de Tweede Kamer zich in de discussie mengden en een heel andere mening waren toegedaan dan partijen met dezelfde naam in de gemeenteraad. Dat werd uiteraard grif aangegrepen door tegenstanders van het megaproject. 

Demonstranten
Buiten het gemeentehuis werd donderdagavond gedemonstreerd door boeren die hun tractoren hadden meegebracht. Er was veel politie opgetrommeld, die moest voorkomen dat het Raadhuisplein ermee zou worden bezet. Op het plein stonden bezorgde inwoners maar waren ook klimaatactivisten op de been en aanhangers van de provinciale GroenLinks en de SP, een partij die overigens niet is vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Zeewolde.

Felle tegenstand
Van de raadsvergadering werd live verslag gedaan door de Lokale Omroep Zeewolde. Veel mensen keken mee (voorzitter Gorter maakte tussentijds een melding van 700 kijkers).
Het voornaamste onderwerp van de avond telde liefst twaalf insprekers, die vrijwel unaniem fel ageerden tegen de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde. De ChristenUnie had als eerste partij aangegeven het datacenter niet te zien zitten. Woordvoerder Erik van de Beld benoemde donderdagavond nogmaals zijn belangrijkste bezwaren: het immense energie- en waterverbruik, de ‘verdozing’ van het landschap en de vele niet beantwoorde vragen over de restwarmte. Naast de ChristenUnie liet ook Leefbaar Zeewolde weten tegen het bestemmingsplan te zijn. Fractievoorzitter Ben Sonneveld gaf daarbij aan dat twee zaken bij zijn partij de doorslag hadden gegeven: de niet beantwoorde vraag waar Meta alle benodigde energie vandaan denkt te halen en het grotendeels ontbreken van draagvlak bij de bevolking. ,,Het datacenter consumeert twee keer zoveel energie als heel Zeewolde. Die energie moet ergens vandaan komen. Maar we krijgen niet te horen waar vandaan,” aldus de LZ-woordvoerder.

Grote kansen
De betogen van de voorstanders van het bestemmingsplan (en dus het voorlopig mogelijk maken van het datacenter) waren eveneens helder. CDA, VVD, D66, Zeewolde Liberaal, BurgerBelang en PvdA/GroenLinks lieten weten niet over één nacht ijs te zijn gegaan. Zij wezen erop dat er goede afspraken waren gemaakt met Meta (de ‘anterieure overeenkomst’), roemden de landschappelijke inpassing van de kolossale bouwwerken en waren hoopvol over de mee te nemen werkgelegenheid. Het project zou volgens hen ‘grote kansen’ bieden voor Zeewolde én de regio. Het hergebruik van de te ontstane restwarmte werd hierbij meermalen genoemd, maar eveneens de extra inkomsten die er qua Ozb mochten worden verwacht.

Stemverhouding
Opvallend bleef dat de hele oppositie zich achter het college schaarde, terwijl twee van de coalitiepartijen (Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie) juist tegen stemden. Door dit alles was donderdagavond al snel duidelijk dat de stemverhouding elf voor en acht tegen zou worden. De enige spanning zat ‘m er in feite in dat een van de voorstanders uiteindelijk toch nog zou zwichten voor de grote druk die er van buitenaf op de gemeenteraad werd gelegd. Zou bijvoorbeeld PvdA/GroenLinks tegen hebben gestemd, dat was de verhouding ineens omgeslagen: negen voor en tien tegen. Dit had zomaar gekund. Zowel in de eigen achterban van PvdA/GroenLinks als bij partijgenoten in de andere Flevolandse gemeenten was er veel verzet en werd er aangedrongen op een tegenstem of ten minste uitstel. Fractievoorzitter Yvonne van Bruggen beaamde dit, maar hield haar rug recht. ,,Voor ons is duurzaamheid een zwaarwegend argument en we menen dat dit plan daarin voorziet. Meta gaat daarin investeren door bijvoorbeeld twintig jaar gratis restwarmte te bieden. We moeten immers allemaal van het gas af.’’