Afbeelding
Zeewolde Actueel

Burgemeester Gorter hoopt weer op ‘fysieke ontmoetingen’ en ‘begrip voor elkaar’

· leestijd 3 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Voor burgemeester Gerrit Jan Gorter was 2021 een jaar met hoogte-, maar zeker ook met dieptepunten. Het jaar begon met een lockdown en eindigt er eveneens mee. De gemeente was veelvuldig in het nieuws. Het was positief en negatief in alle opzichten. De burgervader draait er niet omheen.

Gorter hoeft niet lang na te denken als hem wordt gevraagd of er dingen waren om met trots te noemen. “Tuurlijk, allicht waren die er”, knikt hij stellig. “We zijn volop aan het bouwen met Het Baken. Het wordt een prachtig sportcomplex. De sporthal is al in gebruik genomen, het zwembad komt er komend voorjaar aan. De jeugd had het in coronatijd niet gemakkelijk. Daarom is het goed dat voor tieners The Basement werd heropend. Voor de jonge jeugd is Eclips er. Er zijn in deze tijd zoveel jongeren op straat, in de verplichte extra vakanties hopen we hun zodoende toch iets extra’s te bieden.”

Het verdubbelen van de Gooiseweg werd dit jaar afgerond. Goed voor de economie, maar ook voor het bedrijfsleven. “En voor de pendelaars die buiten Zeewolde werken. Kijk daarnaast eens naar wat er in het centrum is bijgebouwd. Verder heeft de gemeenteraad maandagavond 20 december besloten met het Centrumcarré bezig te willen. Dat zal het winkelcentrum alleen maar meer ten goede komen.”

Meer toeristen
Vanwege corona gingen veel mensen in 2021 voor het tweede achtereenvolgende jaar in eigen land op vakantie. Gorter roemt in dit verband het lef van de recreatieondernemers uit zijn gemeente. “Ze zijn enorm aan het investeren gegaan. Kijk bijvoorbeeld naar Landgoed Energy Up, Glamping De Parel, de RCN en het Erkemederstrand. Ik ben ervan overtuigd dat nog meer toeristen daardoor Zeewolde zullen blijven vinden. Op fietspaden in onze bossen is het trouwens eveneens drukker geworden. Door corona hebben veel dorpsgenoten ons fantastische buitengebied al fietsend nog beter leren kennen.”

Volop werkgelegenheid
De vraag naar een woning was in 2021 onverminderd groot. Of het genoeg was, laat Gorter in het midden, er werd in elk geval veel gebouwd in Zeewolde. “Er werd een start gemaakt met het Eilandenrijk in de Polderwijk. En voor het Havenkwartier werden er reeds kabels en leidingen gelegd. Vergeet voorts niet hoeveel inwoners investeerden in hun bestaande woning. Dat kan ik zien aan de vele aanvragen voor een bouwvergunning. Het aantal inwoners in totaliteit nam nog niet echt toe. Er werd vooral veel gebouwd voor bijvoorbeeld jongeren die bij hun ouders vandaan gingen. Ook voor het plaatselijke verenigingsleven is het belangrijk dat ze in Zeewolde blijven wonen! Werkgelegenheid is er volop voorhanden. We hebben 9.000 gezinnen in Zeewolde en 12.711 banen, oftewel een groei van 4,6 procent.”

Vaccineren
Net als vorig jaar kon je in 2021 niet om corona heen. Het jaar begon met de mogelijkheid om een vaccinatie te halen. Inmiddels heeft ruim 80 procent van het volwassen deel van de Zeewolder bevolking twee prikken gehad. Van Gorter mag dat nog wel iets meer worden, zeker als je bedenkt dat er in het zuiden des lands percentages van ruim in de 90 worden gehaald. “Dat kwam misschien mede doordat daar veel inwoners als gevolg van Covid waren overleden, waaronder ook jonge, actieve vrijwilligers. De impact op een gemeenschap is dan veel groter. Sinds maandag heeft Zeewolde naast een test- ook een priklocatie, waardoor inwoners híer hun booster of eerste vaccinatie kunnen halen. Ik hoop dat dat nog meer mensen gaat stimuleren er gebruik van te maken.”

Samenleving verhardt
Er waren in 2021 ook momenten die de eerste burger van Zeewolde liever had overgeslagen. Het gedwongen vertrek van wethouder Winnie Prins eind juni is daar een voorbeeld van. “En dat in het zicht van haven, volgend jaar zijn er weer verkiezingen. Je ziet dat de samenleving verhardt, de gemeenteraad blijft daarbij helaas niet achter. Het vorig jaar gehouden BING-onderzoek werd begin dit jaar afgerond en zette de verhoudingen in de raad op scherp. Door het vertrek van Winnie was de spanning soms te snijden. En als klap op de vuurpijl kwam in alle hevigheid de discussie over het datacenter.”

Feiten
Het steekt Gorter nog steeds dat de gemeenteraad door veel mensen uit Zeewolde en nog veel meer van daarbuiten ten deel viel aan felle en in zijn ogen lang niet altijd terechte kritiek. “Als raad ga je over heel veel dingen, maar niet alles komt in verkiezingsprogramma’s of het collegeprogramma. De komst van het AZC in 2015 overkwam ons ook. Als volksvertegenwoordiger vertegenwoordig je de gemeenschap. Dat verandert niet als er ineens iets gevoeligs langs komt. Bij Trekkersveld I, II en III was de raad evenmin verder betrokken dan bij de vaststelling van het bestemmingsplan, net zomin als de bevolking. De naam en omvang van een bedrijf worden nooit met raad of inwoners besproken, slechts de kaders. Er zijn hallen op Trekkersveld III die groter of breder zijn dan die van het mogelijke datacenter. Ik praat graag over feiten. Het is zo jammer dat een groot gedeelte van de discussie over beelden ging. Ik vind het belangrijk het juiste verhaal te blijven vertellen.”

Wantrouwen wegnemen
Maart 2022 zijn er nieuwe raadsverkiezingen. Gorter hoopt op ‘een nette campagne’. “Het moet niet om ‘one issue’ gaan. En dat we weer fatsoenlijk met elkaar in gesprek gaan in plaats van via het beeldscherm. Corona is al bijna twee jaar heel slecht voor de verhoudingen in de samenleving, in de raad en naar de overheid. Er heerst een grote mate van wantrouwen. Dat moeten we met elkaar zien weg te nemen. Ik hoop dat de verhoudingen weer enigszins worden genormaliseerd, dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten en dat we weer begrip voor elkaar krijgen.”