'Zobeter', winnaar zesde editie Zeewolde 'K WIS'T
'Zobeter', winnaar zesde editie Zeewolde 'K WIS'T Wenda Westerhuis / LOZ

Team ‘Zobeter’ wint zesde editie Zeewolde ‘K WIS’T

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Het team ‘Zobeter’ heeft de zesde editie van Zeewolde ‘K WIS’T gewonnen. Het verschil met de nummer twee, het ‘Vrijdagavondborrelclubje’, was slechts twee punten (233 om 231). Vrijdagavond 7 januari werd de prijsuitreiking rechtstreeks uitgezonden door de Lokale Omroep Zeewolde.

Erik Wallenburg (bedenker van de meeste vragen) en Yvonne Duijvestijn (medeorganisator) zaten vrijdagavond in de studio van de LOZ aan het Schepenveld en lichtten met de presentatoren Niels Schagen en Simon Otten een aantal antwoorden toe op de 75 vragen die de dorpsquiz ook de editie 2021 weer in petto had. Er waren gemakkelijke én moeilijke vragen. De vraag waar bepaalde slagbomen in Zeewolde staan, was gezien de gegeven antwoorden voor het merendeel van de 55 teams niet al te moeilijk. Henk Helmantel als schilder hadden veel deelnemers eveneens nog wel juist en het Flevolands volkslied was klaarblijkelijk evenmin erg moeilijk. Het zoeken naar de jaartallen die hoorden bij de verschillende gemeentesecretarissen van Zeewolde, kostte al wat meer zoekwerk. De vraag welk lied beiaardier Boudewijn Zwart op het carillon van Open Haven speelde, hadden slechts enkele teams goed (‘Jaja Ding Dong’ van het IJslandse duo Molly Sandén en Will Ferrell), net als die waarbij een beeldje aan een bepaalde prijs moest worden gekoppeld (de ‘1 april-grapjas’). Bij de foto van een in aanbouw zijnd gebouw werd er veel gedacht aan het gemeentehuis, dit moest echter de (oude) brandweerkazerne zijn. Vragen over Zeewolder ondernemers leverden veel goede antwoorden op. Om de betreffende antwoorden te vinden, moesten de deelnemers aan Zeewolde ‘K WIS’T echter wel daadwerkelijk in de etalages gaan kijken. Dat dit voor gezelligheid en saamhorigheid zorgde, was een nevendoel van de jaarlijkse dorpsquiz in de kerstvakantie.

Vanwege de coronamaatregelen kon de prijsuitreiking van Zeewolde ‘K WIS’T net als vorig jaar niet fysiek plaatsvinden in Open Haven. Mannes Schoppink bracht de hoofdprijzen daarom samen met het camerateam van de LOZ (Jan van de Beek en Wenda Westerhuis) bij de winnaars thuis. De eerste prijs was voor het team ‘Zobeter’ met de familie De Keijzer-Paulus (233 punten), de tweede voor het ‘Vrijdagavondborrelclubje’ met Henny en Jan Pieter Schelling en diverse bewoners van de Dodaarsweg (231 punten). De nummer één kreeg een pot met daarin € 444,40 aan muntgeld, de nummer twee mocht de helft in ontvangst nemen (€ 222,20). De verdere top-10 zag er als volgt uit: 3. ‘Zeewolde, here we are’ (familie Groot Koerkamp en aanhang), 204 punten; 4. ‘Dit jaar doen we het beter’ (fam. Van Gelderen), 203; 5. (ex aequo) ‘M & M en Co’ (fam. Mellema), 202; ‘Oliebollen’ (fam. Van der Helm), 202; 7. ‘Tokkies van de Dodaarsweg’ (fam. Hoekman), 200; 8. ‘De Groentjes’ (fam. Koornstra), 194; 9. ‘Compagnertjes’ (fam. Compagner), 193; 10. (ex aequo) ; ‘Vadepluha’ (fam. Joosten), 190; ‘Vesterhavet’ (fam. Bolt e.a., winnaars van vorig jaar), 190; ‘Weekendborrelaars’ (fam. Van Braak), 190.

Het maximaal aantal te behalen punten bedroeg 275, het gemiddeld aantal behaalde 163. Tot de deelnemers behoorde ook het college van B en W. Burgemeester Gerrit Jan Gorter sprak de overige deelnemers aan de quiz zelfs nog even toe bij de prijsuitreiking. De techniek liet het bij de uitzending vrijdagavond enkele malen afweten. Het was echter allemaal ‘live’, knippen en plakken van opnames zat er daardoor helaas niet in. Het gejuich bij de winnaars was er niet minder om. Dat moet tot in de verre omtrek te horen zijn geweest! Zeewolde ‘K WIS’T werd mede mogelijk gemaakt door Puur Zeewolde, de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ), Lokale Omroep Zeewolde, Zeewolde Actueel en Hobby-Time.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding