Afbeelding
ZA

“Zó fijn dat jullie weer open zijn!”

Algemeen

ZEEWOLDE – “Eindelijk kunnen we gewoon de winkel weer binnen stappen. Zó fijn!” Het was een veelgehoorde reactie van klanten afgelopen zaterdag in het centrum, nadat het kabinet vrijdag 14 januari had aangegeven dat alle winkels hun deuren weer mochten openen. Ondanks dat de horeca, naast de cultuursector, te horen kreeg nog te moeten wachten, ging de horeca in Zeewolde toch open. 

Dat de versoepelingen gewaardeerd werden door zowel centrumondernemers als publiek was wel te zien aan de gezellige drukte in de winkels en aan de tafeltjes. De blijheid was bijna tastbaar. 

De Flevolandse burgemeesters hadden vrijdag in aanloop naar de persconferentie gezamenlijk al aangekondigd begrip te zullen hebben dat als er niet versoepeld zou worden dit mogelijk zou kunnen leiden tot protestacties als een statement naar Den Haag. “En hoewel iedereen zich aan de landelijke regels moet houden zullen wij hier passend mee omgaan”, lieten de burgemeesters al weten. 

Met de versoepeling van de lockdown bleven acties van winkeliers uit. Die werden wel opgepakt door de horeca. Ook de Zeewolder horecaondernemers hadden al laten weten dat ze open zouden gaan om gasten, op veilige corona-afstand, een kopje koffie of glühwein te schenken. Zij werden daarin gesteund door Zeewolde Winkelhaven die opriep zaterdag naar het centrum te komen voor een koffiemoment om de horeca te steunen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter was ook een van de bezoekers. Hij liet in een persoonlijke gesprek met de horecaondernemers weten dat zij tot 17.00 uur open mochten blijven. De mogelijkheid werd door de horecaondernemers met beide handen aangegrepen en ook door de gasten, want de tafeltjes zaten zaterdag gezellig vol.